Andrej Rozman Roza

Andrej Rozman Roza

(Avtor)

Andrej Rozman Roza se je rodil leta 1955 v Ljubljani.  Na Univerzi v Ljubljani je študiral književnost in slovenski jezik.  Je priznani slovenski ustvarjalec predstav in pesmi za otroke, ustvarja pa tudi gledališke predstave in piše poezijo za odrasle. Sodi med najizvirnejše in najbolj vsestranske sodobne ustvarjalce pri nas. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije, jih prestavlja v sodobnost ali preprosto prevaja. V COBISSU pod njegovim imenom najdemo preko 60 monografskih publikacij. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi Levstikovo, Župančičevo in Prešernovo nagrado.
Za več informacij o avtorju in njegovih knjigah obiščite http://roza.si/

Nagrade

  • 1984 – Zlata ptica
  • 1986 – Nagrada Staneta Severja
  • 1999 – Levstikova nagrada
  • 2003 – Nagrada Bienala ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 
  • 2005 – Ježkova nagrada 
  • 2008 – Desetnica
  • 2009 – Nagrada Humornik za literarne dosežke na področju humorja in satire, Župančičeva nagrada, Levstikova nagrada, Besedilo Najemnina nominirano za nagrado Slavka Gruma 
  • 2010 – Nagrada Prešernovega sklada
  • 2011 – Nagrada Izvirna slovenska slikanica

Bibliografija

Najpomembnejša po letu 2000 izdana dela za otroke:
  • Mali rimski cirkus – 2001 
  • Josip Vandot: Kekec in Bedanec – 2001 
  • Rdeča žaba, zlat labod – 2001 
  • Balon velikan – 2001 
  • Najbolj dolgočasna knjiga na svetu – 2002 
  • Uganke – 2002 
  • Josip Vandot: Kekec in Prisank – 2002 
  • Mihec gre prvič okrog sveta – 2006 
  • Kako je Oskar postal detektiv/How Oscar Became a Detective – 2007 
  • Ko snežna sova zacinglja – 2008 
  • Uganke 100+1 – 2008 
  • Urška – 2010 
  • Gospod Filodendron – 2011 
  • Urška – 2011 
  • Čofli – 2012 
  • Gospod Filodensron in marsovci – 2012 
  • Pesmi iz rimogojnice – 2013 
  • Bober Bor – 2013 
  • Gospod Filodendron in nogomet – 2013 
Najpomembnejša po letu 2000 izdana dela za odrasle:
  • Razmigajmo se v križu – 2003 
  • Tih bot dedi – 2005 
  • Je že vredu mama – 2007 
  • Nezavedna kombi nacija – 2008 
  • William Shakespeare: Vihar – 2008 
  • Brvi čez morje, izbrane drame – 2009 
  • Passion de Pressheren – 2010 
  • Izbrane rozine v akciji – 2010 
  • Veronika Faronika – 2013
 
Živalska kmetija

Živalska kmetija

Andrej Rozman Roza

Gospod Filodendron in nogomet

Gospod Filodendron in nogomet

Andrej Rozman Roza

Gospod Filodendron

Gospod Filodendron

Andrej Rozman Roza