Barbara Hanuš

(Avtor)

Mag. Barbara Hanuš, rojena 1960 v Ljubljani, profesorica slovenščine in pedagogike, višja knjižničarka ter strokovna sodelavka revij Ciciban in Cicido je avtorica slikanic, beril za osnovno šolo, delovnih zvezkov in strokovnih člankov s področja bralne pismenosti. Pet let je delala na ljubljanski šoli v Rakovi Jelši, kjer je veliko otrok priseljenih iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Tam je iskala poti, kako v mladih spodbuditi strpnost in sposobnost empatije do drugih etničnih skupin. Spoznala je, da je dobra knjiga ob tem lahko v veliko pomoč. Avtorica je zdaj sama priseljenka, živi v Banjaluki v Bosni in Hercegovini, kjer dela kot učiteljica slovenščine. Njeni učenci so stari od 7 do 75 let, prav vse želi navdušiti za branje. Z referati o spodbujanju medkulturnega dialoga aktivno sodeluje na različnih mednarodnih posvetovanjih – svoje delo je predstavila v Španiji, Belgiji, Estoniji, na Švedskem, Finskem, na Islandiji … Na vse poti gredo z njo tudi njene večjezične slikanice O Jakobu in muci Mici in še številna druga dela slovenskih avtorjev za otroke in mladino.

Nagrade

  • Nominacija za Izvirno slovensko slikanico 2010 za delo Rojstni dan iz zbirke O Jakobu in muci Mici
  • Uvrstitev v evropsko zbirko slikanic (European Picture Book)

Bibliografija

  • Mali morski ježek in mala morska deklica – 1998
  • Modri medvedek opazuje – 2005
  • Modri medvedek spoznava barve in oblike – 2006
  • Modri medvedek piše – 2006
  • Različna sva, rada se imava – 2013
  • Kje živijo živali? – 2013

Zbirke:
Zbirka O Jakobu in muci Mici:
Rojstni dan – 2009, Novoletna smrečica – 2010, Maškare – 2011 
 
Strokovna monografija:
  • Učiteljem na pot – 1998
  • Besede za vsevede – 1999 
  • Poiščimo besede za vsevede – 2000
  • Pozdravljen svet – 2000 
  • Pozdravljene besede – 2000 
  • Kako lep je svet – 2000
  • Brihtna glavica za cicibane – 2012