Janja Vidmar in Boris Grivić

Janja Vidmar in Boris Grivić

(Avtor)

Janja Vidmar je ena najvidnejših in najbolj priznanih slovenskih mladinskih pisateljic. Rojena je bila leta 1962 na Ptuju, študirala je na Akademiji za likovno umetnost in pozneje na Filozofski fakulteti v Ljubljani, trenutno pa je absolventka Pedagoške fakultete Maribor na smeri slovenščina in pedagogika. S pisateljevanjem je začela v začetku 90. let, je članica Društva slovenskih pisateljev, članica upravnega odbora tega društva in predsednica Sekcije za mladinsko književnost pri DSP ter pobudnica nagrade desetnica (nagrado se podeljuje od leta 2004). Kot svobodna umetnica piše poleg knjig za otroke in mladino tudi scenarije za otroške oddaje. Leta 1997 je napisala scenarij za slovenski celovečerni film Blues za Saro. Svoja dela objavlja tudi v revijah in časopisih kot podlistke.

V Cobissu je pod njenim imenom mogoče najti blizu 80 monografskih publikacij v slovenskem jeziku. Njena dela so prevedena tudi v hrvaški, nemški in italijanski jezik. Najraje posega po naslednjih žanrih: socialno-psihološki roman, avanturistična realistična povest, otroška kriminalka/grozljivka in fantazijska pripoved. Skozi zgodbo opozarja na številne tabu teme ali težave, kot so ksenofobija, drugačnost, družinsko nasilje, bolezenske motnje hranjenja, osamljenost, nerazumevanje z odraslimi ali vrstniki, ki pestijo današnjo družbo. Zaradi tekočega in napetega pripovednega sloga ter pomembne sporočilne vrednosti so knjige Janje Vidmar zanimivo branje za mlade in starejše bralce.

Univ.dipl.prav. Boris Grivić (1972) se trenutno pripravlja na doktorsko disertacijo iz področja pravnih znanosti. Velja za kritično razmišljujočega posameznika, ki vztraja, ko mnogim že poidejo moči. Rešitve problemov išče znotraj sistema, ne da bi dovolil, da ga ta posrka vase. Prav zato se večkrat znajde na prepihu. V knjigi Tretja možnost se je prvikrat preizkusil tudi kot pisatelj.

Nagrade

Nagrade Janje Vidmar:

 • Nominacija za nagrado večernica (leta 1997 za delo Moj prijatelj Arnold, leta 1998 za delo Aknožer in leta 2003 za delo Prijatelja)
 • Nagrada večernica (1998) za delo Princeska z napako
 • Nagrada Medaglia d'oro: Parole senza frontiere (leta 1999 za delo Princeska z napako in leta 2003 za delo Sence poletja)
 • 2. mesto na akciji Moja najljubša knjiga (2000) za delo Debeluška
 • Nominacija za nagrado desetnica (leta 2004 za delo Baraba in leta 2005 za delo Prijatelja)
 • Nominacija za Slovenko leta 2005
 • Nagrada desetnica (2006) za delo ZOO
 • Posebno priznanje na Parole senza frontiere (2006) za delo Prijatelja
 • Najboljše delo za mlade s posebnimi potrebami po mnenju IBBY Documentation Centre for Young People with Disabilites na Norveškem (2009) za delo Moja Nina
 • Nagrada večernica (2009) za delo Pink
 • Nagrada desetnica (2013) in nominacija za večernico (2010) za delo Kebarie

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam