Slavko Pregl

Slavko Pregl

(Avtor)

Slavko Pregl je bil rojen leta 1945 v Ljubljani, kjer je diplomiral na Ekonomski fakulteti. Z novinarskim in literarnim delom je začel v gimnaziji, ko je deloval kot urednik šolskega glasila. Ves čas urednikovanja se je ukvarjal s pisanjem. Pisal je humoristične črtice, basni, povesti, satire, ki so najprej izhajale v revijah in časopisih, za katere je dobil več priznanj. Bil je zaposlen v založbi Mladinska knjiga, zatem je bil tudi samostojni založnik. Od leta 2004 do marca 2008 je bil predsednik Društva Bralna značka. V letih od 2005 do 2007 je bil podpredsednik Društva slovenskih pisateljev, konec leta 2007 pa je postal predsednik omenjenega društva. V letu 2009 je postal direktor Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, to funkcijo je opravljal do upokojitve leta 2012. Je oče štirih otrok, Sanje, Arjana, Klemna in Gala.

Nagrade

  • 1972 –Srebrna ćivija na jugoslovanskem festivalu humorja in satire v Šabcu, zgodba Zadnja želja
  • 1973 – Tretja nagrada na jugoslovanskem natečaju Radoje Domanović v Beogradu, zgodba Razkošje v glavi
  • 1978 – Levstikova nagrada
  • 1978 - Druga nagrada za satiro na natečaju Primorskega dnevnika
  • 2003 – Nagrada za satiro Grand prix Aleko na mednarodnem natečaju v Sofiji
  • 2004 – Nagrada večernica, knjiga Srebro iz modre špilje
  • 2005 – Desetnica, knjiga Usodni telefon
  • 2005 – Nagrada Rastem s knjigo za najboljšo knjigo za srednješolce - Spričevalo
  • 2007 – Schwentnerjeva nagrada za življenjsko delo v založništvu
  • 2010 – Župančičeva nagrada in nagrada Rastem s knjigo za najboljšo knjigo za dijake višje stopnje - Geniji brez hlač
  • 2010 – častna listina IBBY za knjigo Radovedne pravljice
  • 2014 – Nagrada Rastem s knjigo za najboljšo knjigo za sedmošolce – Odprava zelenega zmaja
  • 2016 – Premija Jugra (Hanti Mansijsk) za najboljše v ruščino prevedeno delo za mladino – Geniji brez hlač
  • 2017 – Levstikova nagrada za življenjsko delo

Bibliografija

  • Nova zgodovina – 1972
  • Odprava zelenega zmaja – 1976, 2001, 2004, 2013
  • Priročnik za klatenje – 1977, 1981, 1988
  • Basni – 1978
  • Geniji v kratkih hlačah – 1978, 1985, 1996, 2000, 2000
  • Papiga v šoli – 1978
  • Denar – 1979
  • Umazana zgodba – 1981, 1988
  • Juha Cviluha – 1981, 2008
  • Strašna bratranca – 1981, 1988
  • Zgode na dvoru kralja Janeza – 1981, 1988
  • Zdravilo za poredneže – 1982
  • Bojni zapiski mestnega mulca – 1982, 2004
  • Smejalnik in cvililna zavora – 1984
  • Geniji v dolgih hlačah – 1985, 2004
  • Zgodba o knjigi – 1986
  • Smrka in njegovi – 1987
  • Počesane muhe – 1993
  • Če bi ali če ne bi – 1993
  • Olimpiada v živalskem vrtu – 1990
  • Papiga že spet v šoli – 2001
  • Zvezda s čepico – 2003
  • Srebro iz modre špilje – 2003, 2005
  • S knjigo po svetu – 2003
  • Usodni telefon – 2004
  • Zadnja želja – 2004
  • Male oblačne zgodbe – 2004
  • Ujeti ribič – 2005
  • Spričevalo – 2005, 2007
  • Dva majhna velika ribiča – 2006
  • Zakaj ima babica dve palici - 2008
  • Varja se pogovarja - 2006
  • Petelin na gnoju – 2008
  • Med delom in denarjem – 2008
  • Sladke denarnice in druge basni – 2009
  • Lutke iz sedmega nadstropja – 2009
  • Geniji brez hlač – 2009, 2010
  • Car brez zaklada – 2009
  • Čudni časi – 2011
  • Radovedne pravljice - 2011
  • O zmaju, ki je želel biti kralj – 2012
  • Velika skrivnostna skrivnost – 2013
  • Gospodka iz samokolnice – 2013
  • Zgode na dvoru kralja Janeza - 2014
  • Slaščičarna pri veseli Eli – 2014
  • Basni – 2014
  • Pravljice za punce, fante in vse ostale – 201
  • Prerok na tankem ledu – 2015
  • Poker z ničlami – 2016
  • Poletje pod lastovičjim zvonikom - 2017