Tone Pavček

Tone Pavček

(Avtor)

Tone Pavček (1928 - 2011) se je rodil v Šentjurju pri Novem mestu. Najprej je obiskoval šolo v Mirni Peči, nato pa so ga prešolali v internat v Ljubljano; tam je kasneje končal tudi gimnazijo in študij prava. Poleg pisateljevanja je opravljal še delo urednika na RTV Slovenija, bil je direktor Mladinskega gledališča v Ljubljani, odgovorni urednik Cankarjeve založbe in predsednik Društva slovenskih pisateljev. Pavček velja tudi za mojstrskega prevajalca. Prevaja rusko poezijo 20. stol. ter poezijo za odrasle in pesmi za mladino iz drugih slovanskih jezikov.
Leta 1989 je na ljudskem zborovanju prebral 2. majniško deklaracijo in se zavzel za slovensko neodvisnost. Leta 1996 ga je Unicef imenoval za enega izmed svojih ambasadorjev, leta 2001 pa je postal član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. 
Leta 1953 je s Kovičem, Menartom in Zlobcem izdal Pesmi štirih. V slovenski povojni književnosti se je uveljavil kot predstavnik intimizma. Za otroke je napisal več kot 20 del, med katerimi je najuspešnejše delo Juri Muri v Afriki (1958). Zbirka Majnice: fulaste pesmi (1996) je zasnovana v sodobnem najstniškem duhu in govoru. Napisal je tudi dve pripovedni deli za otroke: Kaj je najlepše (1969) in Mokedaj (1976). Njegova dela so prevedena v ruščino, srbščino, češčino, makedonščino, hrvaščino, gruzijščino in azerbajdžanščino. Njegova mladinska dela zasledimo v Internationale Jugendbibliothek v Münchnu, v Media Library v Sarajevu ter v brošuri britanske založbe Calder & Boyars. 
 

Nagrade

  • 1958 – Levstikova nagrada za delo Juri Muri v Afriki 
  • 1959 – Trdinova nagrada za pesniško zbirko Sanje živijo dalje
  • 1961 - Levstikova nagrada za pesniško zbirko Velesenzacija
  • 1965 – Nagrada Prešernovega sklada za pesniško zbirko Ujeti ocean
  • 1979 – Nagrada zmajeve dečje igre v Novem Sadu
  • 1984 – Prešernova nagrada za pesniško zbirko Dediščina
  • 1986 – Kajuhova nagrada za pesniško zbirko Prave in neprave pesmi
  • 1996 – Nagrada večernica za pesniško zbirko Majnice
  • 2007 – Imenovanje za častnega občana MO Ljubljana in MO Novo mesto
  • 2009 – Zlati red za zasluge RS za življenjsko delo in prispevek k slovenski književnosti ter demokratični podobi slovenske družbe
  • 2010 – Nominacija za Andersenovo nagrado

Bibliografija

Najpomembnejše in po letu 2000 izdane pesniške zbirke za odrasle:
  • Sanje živijo dalje – 1958
  • Ujeti ocean – 1964
  • Dediščina – 1983
  • Darovi – 2005
  • Ujedanke – 2006
  • To je, kar je – 2008
  • Same pesmi o ljubezni – 2008
  • Samo tu lahko živim – 2008
  • Pesmi in leta (Poems and Years) – 2008
  • Angeli – 2013
  • Eh, srce ti moje ljubljeno – 2014 
 
Najpomembnejše in po letu 2000 izdane pesniške zbirke za otroke:
  • Juri Muri v Afriki – 1958
  • Velesenzacija – 1961
  • Mokedaj – 1976
  • Majnice: fulaste pesmi – 1996
  • S črko čez Krko – 2003
  • Majhnice in majnice: pesmi mnogih let za mnoge bralce – 2009
  • Ana in Bučko: abecerimarija – 2009
  • Po morju plava kit – 2010 
  • Romeo in Julija – 2011 
  • Juri Muri po Sloveniji – 2011 
  • Nina: pesnitev za punčke – 2011 
  • Svit, krilati konj : pesnitev za fante – 2011 
  • Krokodil – 2012 
  • Juri Muri gre po srečo – 2013 
  • Juri Muri drugič v Afriki – 2013