Keltske vilinske - Hči prinašalke luči
Print Facebook O. R. Melling

Keltske vilinske - Hči prinašalke luči

 

Trilogijo Keltske vilinske, ki je nastajala kar petnajst let, odlikujejo bogata simbolika, folklora in mitologija, brezmejna domišljija, s katero avtorica tankočutno opisuje vilinsko deželo, in razkošje jezika. Presenetljivi zaključki poglavij bralca držijo v napetosti in ta ne popusti vse do, seveda, srečnega konca. Mellingova ne prepleta le dogodkov svetov, pač pa prikaže sprejemanje in spoštovanje vilinske dežele tudi med ljudmi, zato se nemalokrat zgodi, da celo dvom v vilince zbledi.
Čeprav je pripoved humorna in predvsem domišljijska, pa poziva tudi k spoštovanju duhovne kulture naroda, lastnega telesa, prijateljstva in ljubezni. Pozoren bralec prepozna tudi avtobiografske elemente: odkrito navdušenje nad J. R. R. Tolkienom, poimenovanje glavne junakinje po svoji hčeri in motiv ločenih prijateljic.

 

Tretja vilinska knjiga bralca popelje v zeleno Wicklowško gorovje. Najstnica Dana odrašča samo z ljubečim očetom, glasbenikom, saj jo je mama zapustila že v rosni mladosti. Ko se oče odloči, da se bosta preselila v Kanado, Dani vilinska bitja obljubijo uresničitev njene največje želje. Tako se dekle nameni z njihovo pomočjo v prostranem zelenju močvirij in gozdov poiskati mamo. Pri tem ji pomaga Honor, ki jo bralci poznajo iz druge knjige Keltskih vilinsk, Kralja poletja.

 

 

 

Prevod: Andreja Blažič Klemenc
Kategorije: Tretje triletje, Srednješolci
Obseg: 186
Dimenzije: 135 mm x 200 mm x 23 mm
Datum izdaje: oktober 2006
Poreklo: Kanada
Vezava: Trda

Oglejte si tudi