Po morju plava kit
Print Facebook Tone Pavček

Po morju plava kit

Trda vezava razprodana!
  • Bele vrane 2012, Mladinska knjižnica v Münchnu (White Ravens 2012, Internationale Jugendbibliothek München)
  • Nominacija za izvirno slovensko slikanico 2011 za nagrado Kristine Brenkove
  • nominacija za desetnico 2011


Dokaz, da priznani in priljubljeni pesnik Tone Pavček živi z verzi in za verze, je nenazadnje tudi dejstvo, da mu je že majhna spodbuda iz okolja oziroma vsakdanjega  življenja dovolj, da v njem oživi klena pesniška govorica. Tokrat jo je, ne da bi slutil, spodbudil kit, ki je leta 2009 vplul v Piranski zaliv.

Verzi o zablodelem obiskovalcu dosledno – in za Pavčka značilno – lovijo ritem in rimo, s katerima bralca neugnano in nepopustljivo peha od strani do strani; pa ne samo z njima, pač pa tudi z duhovitimi obrati in razkošnimi domišljijskimi podobami. V tokratno pesnitev je Pavček, kot da mimogrede, nastavil tudi nekaj družbeno-kritičnih osti, ki pa ne bodo zbodle, pač pa do smeha poščegetale (predvsem) starejše, nemara celo odrasle bralce. Slikanica o kitu bo torej zabavala, nemara pa tudi združila v branju več generacij, ki se bodo zabavale tudi ob ilustracijah Suzi Bricelj.

Ilustrator: Suzana Bricelj
Kategorije: Slikanice
Poreklo: Slovenija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 36 strani
Dimenzije: 190 mm x 270 mm x 9 mm
Datum izdaje: november 2010

Recenzije

Tone Pavček: Po morju plava kit

Tone Pavček: Po morju plava kit, ilustracije Suzi Bricelj, 01.02.2011

Utemeljitev žirije za nominacijo za nagrado izvirna slovenska slikanica 2011 za knjigo Toneta Pavčka: Po morju plava kit, ilustracije Suzi Bricelj

Pesniku je muza tokrat hudomušno namignila, da je njegovega pesniškega peresa poleg mojstrskega ubesedovanja prekipevanja čustev vredna tudi takšna velikanska žival kot je na primer kit, zlasti če se kot zablodeli obiskovalec pojavi v našem Piranskem zalivu (kot leta 2009) in s tem povzroči pravi cunami idej in predlogov, kaj vse bi se dalo z njim zaslužiti. Šegava in prigodniška pesnitev, z drobci iz našega trenutnega političnega in družbenega življenja, je zabavna ne samo zato, ker je tako odkritosrčno zbadljiva, in hkrati tako blagohotna kritika družbe, temveč tudi zato, ker ji ritem in rime tečejo tako gladko in miloglasno, kakor smo tega pri pesniku vajeni. Blago krcanje slovenske kvazi ekološke zavesti v luči potrošništva, ki postavlja na prvo mesto lov za najodmevnejšo senzacijo, za oblast in denar, je zato morda še bolj kot majhnim otrokom, namenjena starejšim otrokom in odraslim ljubiteljem sladokusnih in  naslovniško odprtih slikanic. A zagotovo bo enim in drugim všeč ljubezenska zgodba, ki epski širini o kitovem potovanju doda še pesniško intimo, bližino in dvojino, pot v Eldorado, in izzveni kot hvalnica tisti bivanjski vrednoti, ki je dovolj svobodna, da se ne uklanja nikakršnim pritlehnim lokalnim interesom.

Ilustracije Suzi Bricelj izžarevajo pozitivno, mestoma tudi milo noto, podpirajo in nadgrajujejo vso pestro dinamiko dogajanja v slikanici, med drugim so privlačne tudi vedute slikovitega Pirana, na samem zaključku pesnitve tudi barvita podoba raja. Slikanica po ilustrativni plati, oblikovanju in besedilu deluje kot skladna celota. V disciplinirano zastavljenem oblikovnem prelomu je izrez ilustracije skrbno načrtovan, prav tako količina besedila. Eleganten in poetičen, a hkrati čvrst knjižni organizem z izjemno kakovostno izvedbo priprave za tisk, premišljenim izborom tipografije, ki bralcu omogoča lahko berljivost ne glede na svetlost, barvo ali izrazito papirno strukturo podlage ter primernim izborom predlista rezultira tudi v odlično tehnično izvedeno slikanico.

 

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam