Ugibanke male, oblečene v šale
Print Facebook
Jana Kolarič

Ugibanke male, oblečene v šale

Razprodano!

Predložena zbirka ugank ima več značilnosti: vsebuje pristno poetičnost, ki otroku nudi hipno čustveno osvojitev težko razumljivih pojavov, kot sta na primer noč in val, poetični junaki so vselej poosebljeni, podarjen jim je človeški značaj, večina predmetov in pojavov pa je predstavljenih v več vlogah oziroma funkcijah (tako na primer regrat spoznamo na trati, v solati in še kot puhasto lučko), kar krepi otrokovo zavest o pestri raznolikosti in »koristnosti«, ali bolje, čudežni smiselnosti sveta. Ilustracije Alojza Zormana Fojža so nabite s humorjem in provokacijo. Kljub poglobljeni vezanosti na besedilo nosijo izrazito osebno spoznavno risbo. Besedilni in likovni del se tako prepletata v izjemno zaokroženo, celovito slikanico.

To je poezija, ki odpira oči za drugačne povezave, ki zna najti čudežno tudi v navadnem materialnem svetu, pa čeprav je to »čudežno« zelo neulovljivo in nekaj čisto drugega od standardnih čarovniško-magičnih pomagal. Čudežnost obstaja namreč že v vsakdanjem življenju, samo odkriti in izraziti jo je treba. In te preproste uganke pravzaprav pomenijo nekakšno ok(n)o v skriti svet bistvenega, svet, kakršnega dojemajo otroci ali odrasli z otroško dušo.

 

 

 

Ilustrator: Alojz Zorman Fojž
Kategorije: Slikanice
Poreklo: Slovenija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 40 strani
Dimenzije: 170 mm x 240 mm x 9 mm
Datum izdaje: september 2005

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam