Pesmi in leta - Poems and Years

Tone Pavček

Redna cena:
34,95 EUR (trda vezava)

Ilustrator: Marta Bartolj
Zvrst: Poezija
Kategorije: Poezija, Večjezične knjige
Obseg: 192 strani
Dimenzije (v mm): 200 mm x 200 mm x 28 mm
ISBN13: 9789612723118
Datum izdaje: september 2018
Vezava: trda vezava
Poreklo: Slovenija


Opis:

Jubilejna in prenovljena izdaja je posvečena pesnikovi 90. obletnici rojstva, hkrati pa obeležujemo tudi 10 letnico prve izdaje. Izbor pesmi je namreč uredil Pavček sam in sledijo toku njegovega življenja, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici.

Novo podobo ji je ustvarila mlada ilustratorka, ki ima Dolenjsko v krvi, tako kot jo je imel Pavček. Uspelo ji je združiti sodoben likovni pristop s klasično lirično mehkobo, tako značilno za Pavčkove pesmi.

Knjigo Pesmi in leta sestavljajo štirje razdelki. Prvi razdelek pripoveduje o zemlji. Pisec spremne besede Peter Kolšek pravi, da je zemlja pri Pavčku »duhovna substanca, v kateri so zajeti narava, lepota, občutek za dobro in občutek za smrt, tudi določena metafizika vernega pogana, kakor se imenuje sam – a hkrati je njegova zemlja tudi najbolj neposredna fizika: njegova rojstna pokrajina Dolenjska, kjer je bil doma in od koder izvira pesnikov temeljni občutek rodovne in nacionalne določenosti«. Druga dva razdelka govorita o ljubezni, kot je prikazana v zbirki Same pesmi o ljubezni, in minevanju. Po Kolškovih besedah izražajo prvi trije razdelki svetlost Pavčkovega opusa, medtem ko se četrti razdelek, Temna zarja, nanaša na njegove najtemnejše verze, ki so povezani s smrtjo njegovega sina in njega samega.