Po sledeh velikanov

Maša P. Žmitek

Redna cena:
27,95 EUR (trda vezava)

Ilustrator: Maša P. Žmitek
Zvrst: Slikanica
Kategorije: Za vse starosti, Slikanice, Prvo triletje OŠ, Drugo triletje OŠ, Tretje triletje OŠ, Srednješolci
Obseg: 52 strani
Dimenzije (v mm): 290 mm x 215 mm x 12 mm
ISBN13: 9789612724917
Datum izdaje: november 2021
Vezava: trda vezava
Poreklo: Slovenija


Opis:

Kdo so velikani iz naslova? Sesalci, ki so živeli v obdobju kenozoika. Knjiga je namreč poučna slikanica, ki pojasni in pokaže, kdo je tacal in lomastil po Zemlji po izumrtju dinozavrov, o katerih imamo na voljo dobesedno kupe knjig, medtem ko ostalih prazgodovinskih živali praktično ne poznamo. Prav zato to ni le knjiga za otroke, pač pa tudi za odrasle, ki se bodo tudi sami naučili marsičesa novega, za kar poskrbi tudi poljudno napisana spremna beseda paleontologa Matije Križnarja, ki nam predstavi obdobje kenozoika in razvoj velikih sesalcev. Spremno besedilo je prispevala tudi sama avtorica, ki bralcu pojasni, kje je dobila idejo za knjigo in kako je delo, ki je terjalo veliko raziskovanja, obiskovanja muzejev po celi Evropi in pogovorov s paleontologi, potekalo.

V knjigi je predstavljenih 19 sesalcev, ki so predstavljeni z znastveno (naravoslovno, paleontološko) ilustracijo, vsaka je pospremljena s kratkim opisom zanimivih značilnosti in nekaj osnovnimi podatki o živali (kdaj in na katerih področjih je živela, višina, teža in rod), za lažjo predstavo, o kako velikih bitjih je govora, pa se poleg vsake v dinamični pozi znajde pes, ki je ob nekaterih le drobna podobica. To pa ni vse!

Knjigi je namreč priložena posebna črtna mreža, s katero se lahko narisane živali tudi animira, torej oživi oziroma spravi v gibanje, kar bo gotovo še posebej zanimivo za otroke, čeprav je, kot že rečeno, izjemno estetska knjiga Po sledeh velikanov naslovniško odprta.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.