Porušena harmonija sveta

dr. France Bučar

Redna cena:
33,22 EUR (trda vezava)

Kategorije: Stvarna literatura in priročniki
Obseg: 247 strani
Dimenzije (v mm): 170 mm x 245 mm x 35 mm
Datum izdaje: november 2003
Vezava: trda vezava
Poreklo: Slovenija


Opis:

Dr. Bučar svoje delo, s katerim želi pokazati na vse večjo neskladnost med stvarnim in duhovnim, kar ruši harmonijo sveta, začenja z analizo naših zastarelih predstav o svetu. Razloži nam pojem krize, še posebej krize pozitivizma. Posveti se tudi narodni istovetnosti kot ogroženi vrednoti, pomembnosti nacionalnega prostora ter nacionalizmu in nacionalnemu interesu. V podkrepitev svojih razmišljanj se loti tudi temeljite analize zgodovinskih korenin naše države in njenega položaja med Evropo in Balkanom zdaj in v preteklosti.

V drugem delu knjige se avtor posveča Sloveniji v duhovni tranziciji. Osnovo temu tvori razčlenitev demokracije in družbene strukture ter prikaz novih pogledov na državno politiko. V zadnjem poglavju opozarja na deželno pripadnost in narodno zavest, saj navaja, da evropska ideja ni nadomestilo za nacionalno zavest. Delo pa konča s trditvijo, da je prihodnost brez konfliktov utvara.

Delo dr. Bučarja nam torej razlaga našo prihodnost v luči naše preteklosti in sedanjosti. Ne poveličuje odločitve za evropsko skupnost niti nas ne usmerja proti njej. Pokaže nam, da smo Slovenci sposobni najti tudi tretjo, povsem svojo pot. Če bomo le znali in predvsem hoteli!