Poslednji varuh otoka Ellis

Gaëlle Josse

Redna cena:
29,95 EUR (trda vezava)

Prevod: Jedrt Lapuh Maležič
Zvrst: Roman
Kategorije: Leposlovje za odrasle
Obseg: 168 strani
Dimenzije (v mm): 155 mm x 235 mm x 20 mm
ISBN13: 9789612724276
Datum izdaje: oktober 2020
Vezava: trda vezava
Poreklo: Francija


Opis:

New York, 3. novembra 1954. V nekaj dnevih bo imigracijski center na otoku Ellis, skozi katerega so šle množice priseljencev, zaprt. Njegovemu direktorju se v zadnjih dneh na tem opustelem kraju vračajo spomini, ki jih je vestno beležil v dnevnik: o pokojni ženi Liz, o Nelli, izseljenki s Sardinije z nenavadno preteklostjo, ter o drugih usodnih in tragičnih dogodkih. V trenutku resnice doživi svoje neuspehe in občutke krivde, čeprav se zaveda, da človek ne zmore obvladovati svoje usode.

Skozi pripoved zadnjega človeka na otoku Ellis odmevajo zgodbe o izgnanstvu, ljubezni in strasti ter zapletenosti najusodnejših človekovih odločitev. Knjiga je leta 2015 prejela nagrado Evropske unije za književnost.

O prevajalki:

Jedrt Maležič (1979) je diplomirana prevajalka angleščine in francoščine. Večinoma prevaja leposlovje, humanistiko in priročnike. Med drugim je prevedla dela naslednjih avtorjev in avtoric: Khaled Hosseini, Julie Otsuka, Harry Thompson, Matthew G. Lewis, Eve Ensler, Jeet Thayil, Paula Fox, Mircea Eliade, Marie-Aude Murail, Jacqueline Raoul-Duval, Emmanuel Carrère, Frédéric Gros in Bruno Latour. Leta 2014 je v okviru 11. Festivala Fabula zmagala na proznih mnogobojih z duhovito, drzno in erotično obarvano zgodbo Škarpina v plitvini. V zadnjih letih pa se tudi sama preizkuša v pisanju, doslej so izšle knjige Težkomentalci (LUD Literatura), Bojne barve (Škuc Lambda) in Vija vaja ven (Litera).

Prevod knjige sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) ter Evropske komisije, omenjeni instituciji tudi nista odgovorni za kakršna koli dejanja, ki bi lahko izhajala iz vsebine tega dela.