Salt Creek

Lucy Treloar

Redna cena:
39,95 EUR (trda vezava)

Prevod: Tamara Bosnič
Zvrst: Roman
Kategorije: Leposlovje za odrasle
Obseg: 532 strani
Dimenzije (v mm): 150 mm x 230 mm x 40 mm
ISBN13: 9789612722739
Datum izdaje: oktober 2017
Vezava: trda vezava
Poreklo: Avstralija


Opis:

Roman se začne v angleškem Chichestru leta 1874, kjer se zdaj premožna in spoštovana Hester Finch spominja svojih najstniških let. Leta 1855 se namreč nekdaj bogata družina Finch zaradi očetovih neposrečenih investicij preseli na oddaljen, neposeljen konec Južne Avstralije. Daleč od civiliziranega sveta in nenadoma obubožana se številna družina težko prebija, očetu pa ponos ne dopusti obrniti se na premožne ženine starše. Edino razvedrilo so redki naključni obiskovalci, predvsem mladi umetnik Charles, ki se zagleda v domačo hčer Hester, in domorodski deček Tully, ki postane skorajda družinski član. Hester po mamini smrti prevzame skrb za družino in začne čedalje bolj hrepeneti po civilizaciji.

O delu

Roman Salt Creek natančno prikazuje probleme, s katerimi so se prvi evropski naseljenci srečevali pri obdelovanju zemlje v Avstraliji, in njihovo popolno neupoštevanje modrosti aboriginskih domačinov, ki bi jim lahko pri tem pomagali. Lucy Treloar mojstrsko osvetljuje težke in zapletene razmere za stik teh dveh, na videz popolnoma različnih skupin ljudi ter velike kulturne razlike med njima. Pisateljica je tematiko dobro raziskala, se seznanila z življenjem priseljencev (tudi življenjem svojih prednikov in tako vključila svoje korenine) kot tudi z navadami plemena Ngarrindjeri. Roman bralcu ponuja veren prikaz zgodnje avstralske zgodovine in ni v nobeni točki pristranski; odlikuje se s svojim sporočilom razumevanja – nas samih in naših kultur. Njegova izjemna sporočilna vrednost in bogatost jezika ter poetični opisi avstralske narave bralca osupnejo in ganejo.

Izdajo knjige je podprla Vlada Avstralije preko finančnega sklada za podporo umetnosti in svetovalnega telesa Australia Council for the Arts.