Soncu ni zaupati

Daan Remmerts de Vries

Redna cena:
27,95 EUR (trda vezava)

Prevod: Katjuša Ručigaj
Zvrst: Mladinski roman
Kategorije: Tretje triletje OŠ, Srednješolci
Obseg: 232 strani
Dimenzije (v mm): 140 mm x 205 mm x 25 mm
ISBN13: 9789612723149
Datum izdaje: oktober 2018
Vezava: trda vezava
Poreklo: Nizozemska


Opis:

Elmer preživlja poletne počitnice v koloniji na nizozemskem otoku. Tam mu v glavo prileti zajemalka in takrat se začnejo v njegovi glavi oglašati glasovi. Po začetku šolskega leta postanejo še močnejši in ga vodijo v temne misli in preganjavico. Tako se odloči obračunati z nasilnežem iz razreda, a je ne odnese dobro. Kar naenkrat za okolico ni več preganjan, ampak postane preganjalec, fant, ki mu očitajo agresivnost. Zato se družina preseli, Elmer zamenja šolo. Žal naleti na učitelja, ki ni vreden tega naziva. Mama se zato odloči, da se skupaj vrneta na otok, kjer Elmer sreča Arrija, ki mu s svojim prijateljstvom, izkušnjami in modrostjo pomaga pri razumevanju sveta.

O DELU

Ganljiva pripoved samotnega sanjača – redko v otroški knjigi nastopa tako realističen, vznemirljiv in nepozaben karakter, kot je dvanajstletni Elmer, s čigar glasom nizozemski pisatelj nariše močan psihološki portret. Čeprav napisana z lahkotnim tonom (deloma) dnevniške pripovedi, je zgodba neizmerno globoka in se bralca dotakne tam, kjer jo najbolj začuti.
Govori o fantu, ki je malce poseben in se v šoli (in povsod drugje) težko prilagaja. Živi s svojimi strahovi, fantazijo, prividi in prisluhi, zelo je neprilagodljiv, konflikten, a izredno inteligenten. Razmišlja o tem, kako vsepovsod slišiš, da moraš, če te kdo zlorablja, udariti nazaj. Ko pa se ti to v resnici zgodi, starši in učitelji želijo le, da se ne boriš, ampak jih samo seznaniš s tem. S sicer ljubečimi starši, ki se borijo s svojimi težavami, najde rešitev v prijateljstvu z Arrijem.

Knjiga je bila leta 2016 okronana z nizozemsko nagrado zilveren griffel in uvrščena v zbirko najboljših knjig za mlade Bele vrane Internationale Jugendbibliothek München.