Timbuktu, Timbuktu

Peter Svetina

Redna cena:
25,95 EUR (trda vezava)

Ilustrator: Igor Šinkovec
Zvrst: Slikanica
Kategorije: Prvo triletje OŠ, Drugo triletje OŠ, Tretje triletje OŠ, Zlate hruške, Domače
Obseg: 56 strani
Dimenzije (v mm): 195 mm x 250 mm x 13 mm
ISBN13: 9789612723071
Datum izdaje: december 2019
Vezava: trda vezava
Poreklo: Slovenija


Opis:

Timbuktu je mesto sredi Afrike, ki je bilo svojčas znano kot središče učenosti in strpnega pogovarjanja. Zdaj je Timbuktu tudi knjiga, ki ima s tem lahko kakšno zvezo. Je pa tudi beseda, ki se fino izgovarja in sliši.

O DELU

Tokrat avtorjeve odbite domislice spretno in izvirno  „lovi“ Igor Šinkovec – glagol loviti je uporabljen namenoma, ker Svetina dobesedno žonglira s stvarmi, ki na videz nikakor ne gredo skupaj (prepoznaven nonsensni moment), a ko trčijo ena ob drugo, imajo na bralca močan učinek: nasmejijo, poženejo v tek domišljijo, ponudijo nov pogled na red stvari ipd. Avtor, ki najbolj blesti prav v kratki prozni formi (tudi v poeziji zna biti sicer odličen; zmagovalna kombinacija enega in drugega je npr. pospravljena“ v nagrajeni Ropotarni), je tokrat še posebno kratek – njegova besedila niso kratke zgodbe, ampak kratke kratke zgodbe, v njih pa je življenja, humorja in domišljije, kot jih pritiče le njemu.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Delo je bilo nominirano za večernico 2020. Knjiga je prejemnica Nagrade Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2020.