Tretja možnost

Janja Vidmar in Boris Grivić

Redna cena:
15,95 EUR (mehka vezava)
Redna cena:
29,95 EUR (trda vezava)

Zvrst: Roman
Kategorije: Leposlovje za odrasle, Srednješolci
Obseg: 271 strani
Dimenzije (v mm): 155 mm x 235 mm x 27 mm
ISBN13: 9789612721305
Datum izdaje: januar 2014
Vezava: mehka vezava
Obseg: 271 strani
Dimenzije (v mm): 0 mm x 0 mm x 0 mm
ISBN13: 9789612721305
Datum izdaje: januar 2014
Vezava: trda vezava
Poreklo: Slovenija


Opis:

Napet triler z intimno zgodbo dveh posameznikov in mednarodnimi razsežnostmi, ki daleč presegajo slovenske okvire. Dogajanje je postavljeno v 90-ta, v Köln, Aachen, Maastricht in Srebrenico.

Razvpit, razvraten nemški odvetnik, strokovnjak kazenskega prava pri štiridesetih, prepojen z alkoholom in kokainom ter obdan z priložnostnimi ljubicami, ob samomoru najboljšega prijatelja, nekdanjega pripadnika Modrih čelad v Srebrenici, sprva ne občuti ničesar. Toda po naključju v istem času šestnajstletna begunka iz Srebrenice v bližini Kölna edina preživi prometno nesrečo. Odvetniku dodelijo skrbništvo nad mladoletnico in po začetnem konfliktnem odnosu med njima se skozi dekličine reminiscence razkrivajo okoliščine, ki so v letih 92-95 privedli do usodnega srebreniškega genocida. Hkrati odvetnik skozi prijateljevo poslovilno pismo in dnevniške zapiske razbira vzroke taistega pokola in v njem počasi zori misel na maščevanje. Odnos z varovanko ga privede do pretresljivega spoznanja, da mu šestnajstletna begunka pomeni edino bližino, ki jo je zmožen vzpostaviti. Na drugi strani deklica prepozna, da je varuh zanjo tvegal več kot kdor koli in da pomeni varnost, ki je ni še nikoli občutila. Po oddaji nemške televizije, v kateri mladoletnica nehote razkrije finančne malverzacije s humanitarnimi sredstvi in odnos Nemčije do beguncev, v odvetniku dozori tvegana odločitev: z dekletovo pomočjo kazensko ovadi generala in poveljnika nizozemskega bataljona v Srebrenici zaradi opustitve pomoči ter zapustitve slabotnih oseb.

Knjiga bralca vrtoglavo popelje v svet umazanih gospodarskih in političnih intrig vse do presenetljivega konca. Roman za odrasle je v resnici nadaljevanje velike uspešnice Janje Vidmar, Princeska z napako.

Knjiga temelji na raziskovalni nalogi iz študijskih časov soavtorja Grivića, tako je pravno utemeljena in realistična tudi rešitev, ki jo roman, preko instituta kazenske ovadbe, ponuja.

 

Izid knjige je finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Delo je na voljo kot eKnjiga na portalih: