Živalska kmetija

Andrej Rozman Roza

Redna cena:
26,95 EUR (trda vezava)

Ilustrator: Damijan Stepančič
Zvrst: Strip
Kategorije: Leposlovje za odrasle, Za vse starosti, Tretje triletje OŠ, Srednješolci, Zlate hruške
Obseg: 80 strani
Dimenzije (v mm): 195 mm x 250 mm x 14 mm
ISBN13: 9789612725358
Datum izdaje: marec 2022
Vezava: trda vezava
Poreklo: Slovenija


Opis:

PONATIS!

Roman Živalska farma je George Orwell napisal davnega leta 1945. Zgodbo o tem, da so vse živali enakopravne, vendar so nekatere enakopravnejše od drugih je Andrej Rozman Roza prelil v strip za vse generacije in dokazal, kako je mogoče klasiko uporabiti za učinkovito ogledalo sedanjosti.

Znameniti upor živali proti brezdušnemu gospodarju kmetije, s katerim je Orwell umetniško izrazil uničujočo kritiko komunistične diktature in vsakršnega političnega strahovladja, je Rozman postavil na prepoznavno slovensko Janežičevo kmetijo in v nenehne spopade med posvetnimi in verskimi oblastniki za telesa in duše tukajšnjih podložnikov. Ne norčuje se iz utopije, ampak si zastavlja nadvse resno in spoštljivo vprašanje o smiselnosti in dostojanstvu posameznikovega ter skupnega upora v spopadu z nepravičnostjo in neenakostjo lokalne ter globalne družbe današnjega dne.

Tipično crossover delo, sicer namenjeno bralcem od dvanajstega leta naprej, najbrž še več pove generacijam njihovih staršev, ki lahko to notorično zgodbo o prevzemu oblasti prosto povezujejo z neštetimi primeri iz bližnje in daljne zgodovine, bližnje in daljne okolice. V svoji shematičnosti, jasno začrtani zgodbi, z duhovito in sistematično izbranimi liki ter vseprežemajočo poanto in likovno upodobljena s stripom Damijana Stepančiča je Živalska farma nadvse nazoren prikaz bistva političnih mehanizmov.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Delo je bilo uvrščeno med White Ravens.