Aleksandra Kocmut

Aleksandra Kocmut

(Avtor)

Aleksandra Kocmut je bila rojena leta 1976 v Slovenj Gradcu. Končala je gimnazijo in opravila poklicno maturo na Ekonomski šoli v Slovenj Gradcu, je absolventka slovenistike na Pedagoški fakulteti Maribor in ima opravljeno višjo računovodsko šolo v Slovenj Gradcu. Z možem in dvema majhnima otrokoma živi na Prevaljah, ukvarja se z lektoriranjem in s prevajanjem ter se uveljavlja kot pesnica in pisateljica.
Doslej je objavljala krajše zgodbe in romane v revijah Antena (Ljubezenske zgodbe) in Naša žena (Ne joči, Ana, 2000; Knjižnična graščaka, 2008, A-blog, 2009) ter poezijo v različnih revijah in zbornikih (Naj poje ptica, Litera, Pesniška tribuna, Odsevanja, Mentor, Z besedami mladosti itd.). Njene pesmi so dvakrat prebirali na Radiu Slovenija v oddaji Literarni nokturno. Je tudi sourednica pesniškega portala www.pesem.si in članica Kulturnega društva literatov Mežiške doline. Njeno delo je bilo izbrano na več natečajih (Blogozija 1 in 2, Zgodbe iz knjižnice, festival mlade literature Urška, Mentorjev feferon). Leta 1989 je izdala svojo prvo pesniško zbirko Moje kitice, marca 2008 so pri založbi Morfem izšle njene pravljice Na otoku Puklmec, napisala pa je tudi srhljivi roman Jedci rži. 
 

Bibliografija

Najpomembnejša poezija:
  • Moje kitice – 1989
  • Sonetje – 1991
  • Pod žarkom – 1993
  • Marčevske pesmi – 1994
  • Ostanki dneva – 1995
  • Spihanica – 1997
  • Čarovnica in vodnar – 2001
  • Popotovanje neke duše – 2004
  • Zaskorjena – 2008
  • Kolomon Bukle – 2011 
  • Kodeljice – 2014
Proza:
  • Na otoku Puklmec (pravljice) – 2008
  • Trije razlogi (roman) – 2009
  • Kometek Raketek in Sončeva darila (slikanica) – 2010
  • Skrivnost Zelenega potoka (slikanica) – 2010
  • Jedci rži (roman) – 2010
  • Škrat Packopat (slikanica) – 2011 
  • Andraž spozna knjižnega molja – 2011 
  • Pohujšanje odpade (afroizmi, pregovori) – 2012 
  • Strašna pošast Galja Nanja (slikanica) – 2013 
  • Pravipis (priročnik) – 2013 
  • Pripeta s krvjo (roman) – 2013 
  • Čisto sam na svetu (roman) – 2013 
  • Zmajček hihitajček (slikanica) – 2013 
  • Z zvezde na zvezdo (slikanica) – 2013 
  • Razkritje v zelenem potoku – 2014
 

 
Trije razlogi

Trije razlogi

Aleksandra Kocmut