Meme McDonald

Meme McDonald

(Avtor)

 Meme McDonald je odraščala v zahodnem delu Queenslanda. Najprej jo je na domu učila njena mama, nato je hodila v šolo v Brisbanu, poskusila je tudi s študijem različnih ved in nazadnje končala Victorian College Of The Arts, kjer se je izurila za profesionalno kariero v gledališču. S še tremi diplomiranci je leta 1979 ustanovila West Theatre Company, od takrat naprej ustvarja in režira v gledališču. Da bi pridobila navdih, je po osmih letih dela v gledališču opravila tečaj fotografije, kjer je odkrila tudi svoj interes za pisanje.

Meme McDonald je priznana in uspešna avtorica devetih romanov, vključno s tistimi, ki jih je pisala skupaj z Boorijem Montyjem Pryorjem, aboriginskim romanopiscem (Maybe Tomorrow, My Girragundji, The Binna Binna Man, Njunjul the Sun, Flytrap). Zgodbe, ki sta jih pisala skupaj, avtentično zajemajo aboriginsko tematiko, romani pa so doslej prejeli številne vidnejše književne nagrade. Avtorica je ob pisanju o aboriginski kulturi in s sodelovanjem z Boorijem Montyjem Pryorjem spoznala pomen pripadnosti svoji deželi.

Za več informacij o pisateljici in njenih knjigah obiščite http://mememcdonald.com/

Nagrade

  • 1993 - Douglas Stewart Prize na New South Wales State Literary Prize for non-fiction in Braille & Talking Book Award za delo Put Your Whole Self In
  • 1997 – Finalistka Wilderness Society Environment Award za delo The Way Of The Birds
  • 1998 – Posebna pohvala na Human Rights Awards za delo Maybe Tomorrow
  • 1999 – Knjiga leta za mlade bralce na Children's Book Council Book of the Year Awards za delo My Girragundji
  • 2000 – Najboljši film na Cinanima International Animated Film Festival Portugal za prirejeno delo The Way Of The Birds in knjiga leta ter dobitnica Ethel Turner Prize in Ethnic Affairs Commission Award na New South Wales Premier's Literary Awards za delo The Binna Binna Man (z Boorijem Montyjem Pryorjem)
  • 2002 – The Kraft Foods Prize za mladinsko literaturo in Victorian Premiers Literary Awards za delo Njunjul The Sun
  • 2008 – Nominacija za Australian Literary Awards in CBCA Award za delo Ljubezen kot voda; roman je bil tudi priporočen za nagrado Christina Stead za leposlovje
  • 2012 – Ros Bower Award Australia Council for the Arts Community Cultural Development
Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam