Milan Jazbec

Milan Jazbec

(Avtor)

Avtor je zaključil študij novinarstva in obramboslovja na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, diplomatsko šolo v Beogradu in doktoriral na Univerzi v Celovcu. Od leta 2004 je docent za sociologijo diplomacije na ljubljanski FDV, občasno predava tudi na tujih univerzah. Zaposlen je na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, od septembra 2010 kot slovenski veleposlanik v Turčiji, akreditiran še v Azerbajdžanu, Libanonu in Siriji. Polovico delovnega obdobja je delal na vodilnih mestih in si pridobil bogate izkušnje v vodenju gospodarskih in upravnih sistemov ter vzpostavil veliko stikov v mednarodnem prostoru. 
Od leta 1987 je v aktivni diplomatski službi, najprej bivše Jugoslavije, od leta 1991 pa je karierni diplomat. Bil je zadnji jugoslovanski in prvi slovenski konzul v Celovcu, odpravnik poslov na Švedskem (diplomatsko pokrivanje petih nordijskih in treh baltskih držav), v zunanjem ministrstvu pa je vodil konzularni sektor in sektor za analize in razvoj. Od decembra 2000 do novembra 2004 je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, zadolžen za obrambno politiko in mednarodne zadeve. Avgusta 1995 so mu podelili častni znak mesta Celovec, marca 2005 pa je prejel visoko avstrijsko državno odlikovanje »veliki zlati častni znak z zvezdo za zasluge za Republiko Avstrijo«.
Milan Jazbec vzporedno s poklicno kariero posega tudi v svet zapisane besede. V ustvarjanju združuje izkušnje diplomata, novinarja, publicista, znanstvenika in nenazadnje literata. Poleg znanstvenih in strokovnih člankov, objavljenih v domačih in tujih publikacijah, je avtor štirih strokovnih knjig o diplomaciji (dve izdani v tujini) in zbirke esejev Slovenec v Beogradu.

Bibliografija

Najpomembnejša dela
  • Konzularni odnosi – 1997
  • Diplomacija in Slovenci – 1998
  • The Diplomacies Of New Small States – 2001
  • Diplomacija in varnost – 2002
  • Mavrica izza duše – 2006
  • Slovenec v Beogradu – 2006
  • Vojaška in obrambna diplomacija – 2007
  • Osnove diplomacije – 2009
  • Slovenija in Svet Evrope – 2009
  • Martin Krpan – diplomat in vojščak – 2009
  • Enake možnosti v slovenski diplomaciji – 2009 
  • Osnovna šola diplomacije – 2010 
  • Pogovori z mamo – 2011 

 
Mavrica izza duše

Mavrica izza duše

Milan Jazbec