Sonya Hartnett

Sonya Hartnett

(Avtor)

Sonya Hartnett, rojena leta 1968, je avstralska pisateljica za otroke, mladostnike in odrasle. Je prejemnica številnih nagrad s področja (mladinske) književnosti. Slabe in dobre okoliščine v življenju najstnikov opisuje na literarno virtuozen in psihološko realističen način. Doslej je izdala osemnajst literarnih del, večinoma romanov za mladostnike. Najpogosteje jo označujejo kot najpomembnejšo avstralsko avtorico svoje generacije. Pisati je začela že kot najstnica, prvo knjigo pa ji je uspelo izdati že pri petnajstih letih (Trouble All the Way).
Za več informacij o pisateljici in njenih delih obiščite http://www.sonyahartnett.com.au/
 

Nagrade

  • 1996 – IBBY za delo Wilful Blue ter Kathleen Mitchell Award, Victorian Premier's Literary Award (Sheaffer Pen Prize) in naziv knjiga leta pri Children's Book Council of Australia za delo Sleeping Dogs
  • 1999 – Finalistka za CBC Book of the Year za delo All My Dangerous Friends
  • 2000 – Aurealis Award za najboljši roman v kategoriji mladinske literature za delo Thursday's Child
  • 2002 – Children's Fiction Prize za delo Thursday's Child in naziv knjiga leta pri Children's Book Council of Australia za delo Forest
  • 2003 – The Age Book Of The Year in Commonwealth Writers Prize ter nominacija za The Miles Franklin Literary Award, Orange Prize for Fiction in Victorian Premier's Literary Award za delo Of A Boy
  • 2004 – Nominacija za Dublin Literary Award za delo Of A Boy
  • 2005 – Nagrada Courier Mail in CBC-ova knjiga leta ter nominacija za NSW Premier's Literary Awards za delo Srebrni konjiček
  • 2006 – Finalistka za Commonwealth Writers Prize za delo Surrender
  • 2007 – Častna nagrada Michael L. Printz Award za delo Surrender ter COOL Award in nominacija za Kids Own Aust Literature Award (KOALA) za delo Srebrni konjiček
  • 2008 – Nominacija za Commonwealth Writers' Prize za delo The Ghost's child in Astrid Lindgren Memorial Award
  • 2009 – Highly commended Christina Stead Award
  • 2010 – Nominacija za APA Book Design Awards za delo The Ghost's Child in Andersen Award (Italy) za delo Srebrni konjiček ter nominacija za W.A. Premier's Book Award za delo The Midnight Zoo
  • 2011 – CBC Book of the Year in Aurealis Award in Speech Pathology Australia za delo The boy and the Toy ter CBC Book of the Year in nominacija za Aurealis Award, APA Book Design Awards in W.A. Premier's Book Award za delo The Midnight Zoo
  • 2012 – CBC Book of the Year in Speech Pathology Australia Award ter finalistka za Prime Minister's Literary Award in CILIP Carnegie Medal (UK) za delo Come down, Cat!
  • 2013 – CBC Book of the Year in nominacija za Australian Book Industry Awards in APA Book Design Awards ter finalistka za Prime Minister's Literary Award in Davitt Awards za delo Children of the King

Bibliografija

  • Trouble All The Way – 1984
  • Sparkle and Nightflower – 1986 
  • The Glass House – 1990
  • Wilful Blue – 1994
  • Sleeping Dogs – 1995
  • Black Foxes – 1996
  • The Devil Latch – 1996 
  • Princes – 1997
  • All My Dangerous Friends – 1998
  • Stripes Of The Sidestep Wolf – 1999
  • Thursday's Child – 2000
  • Forest – 2001
  • Of A Boy – 2002
  • What The Birds See – 2003
  • Srebrni osliček (The Silver Donkey) – 2004
  • Surrender – 2005
  • Landscapes With Animals (pod psevdonimom Cameron S. Redfern) – 2006
  • The Ghost's Child – 2007
  • Sadie And Ratz – 2008
  • Metulj (Butterfly) – 2009
  • The Boy and the Toy – 2010 
  • The Midnight Zoo – 2010 
  • Come Down, Cat! – 2011 
  • Children of the King – 2012 
  • The Wild One – 2014 
  • Golden Boys – 2014
 
Metulj

Metulj

Sonya Hartnett