Kdo se boji zobozdravnikov?
Print Facebook Ivan Mitrevski

Kdo se boji zobozdravnikov?

24,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

VSEBINA

Zobozdravniki so grozni. To je dejstvo. Ali pač ne? Čisto mogoče je, da vas bo zabavna slikanica Ivana Mitrevskega, v kateri nastopajo Barbara, veliko živali in še več zob, prepričala o nasprotnem. In vas spotoma še pošteno nasmejala. Pomislite - že samo za lep nasmeh potrebujete zdrave in bleščeče bele zobe!

O DELU

Slikanica odgovarja na vprašanje ali so zobozdravniki res grozni ali morda s svojimi strahovi le pretiravamo. Odgovor, ki ga ponuja avtor, je, da pretiravamo, kar hudomušno dokazuje z nizom primerov iz živalskega sveta, ko se večkrat namesto pacientov v nevarnih ali strašljivih situacijah znajdejo kar sami zobozdravniki, zaradi posebnih zobovij ali drugih (telesnih) značilnosti pa je tudi mariskateri živali med zobodravniškim pregledom lahko mnogo bolj neprijetno kot (malim) primerkom človeške vrste. Samo pomislite na mroža: „Njegovi okli so izjemno dolgi. Zato so izjemno dolgi tudi njegovi obiski pri zobozdravniku.“ Ivan Mitrevski začne z deklico Barbaro, ki se znajde pri zobozdravniku, nato pa bralcu prikaže, kako potekajo takšni obiski za krokodila, mroža, leva, nilskega konja, slona, kravo, zajca in … žabo. Slikanica se na koncu spet vrne k Barbari, ki za razliko od prvega prizora, na katerem usta trmasto stiska skupaj, glasno reče Aaaaa!. Ilustracije, na katerih je poleg živali veliko orokavičenih rok zobozdravnikov in zobozdravstvenega orodja, spremljajo kratka, zabavna besedila, ki bodo usta še tako zagrizenih nasprotnikov zobozdravnikov raztegnila v nasmeh. Poleg tega bodo omenjeni dobili vsaj en zabaven argument, zakaj je le pametno vsake toliko zobozdravniku pokazati zobe. Samo pomislite na žabo ...

Ilustrator: Ivan Mitrevski
Kategorije: Slikanice, Prvo triletje OŠ
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Slikanica
Priporočena starost: 3+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 24 strani
Dimenzije: 215 mm x 215 mm x 9 mm
ISBN 13: 9789612724108
Datum izdaje: november 2020

Recenzije

Ivan Mitrevski: Kdo se boji zobozdravnikov?

Urška Bračko, Booknjiga, 19.11.2020

Hej, kaj je to? Slikanica o zobozdravnikih? Groooooza.

Ni tako grozno, kot se sliši. Poglejmo skupaj, še prej pa moje izkušnje pri zobozdravnikih.


Moja izkušnja

Z mami sva živeli v večstanovanjski hiši, v kateri smo imeli zobozdravnika. Njega sem rada ugriznila v prst, mami mi je pa obljubljala vse mogoče stvari, če le odprem usta. Malokrat je pomagalo.

Potem sem bila v prvem razredu osnovne šole in v razred je prišla zobozdravnica ter vsem razdelila ogabne roza tabletke, ki obarvajo zobe. Smejali smo se en drugemu. Nismo se več smejali, ko te je šolska zobozdravnica nenapovedano prišla iskati sredi pouka, da moraš k njej (ja, v šoli je imela ambulanto). Najhujša nočna mora! Jaz imam svojega zobarja, ne boš mi ti šarila po zobeh. Skregala sem se z njo. Hkrati sem se je tako zelo bala, da so se mi te travme vlekle še kar nekaj let.

Veliko let kasneje sem dobila zobarico, ki je super, oh in sploh. Dela v Trnovem in mi vsakič zelo prijazno prigovarja, da “samo še malo”, čeprav ni malo. Nazadnje, ko sem šla k njej, sem sama sebe tako zelo prestrašila in naredila živčno, da me potem pa sploh ni nič bolelo. Zobarce niso grozni, pa tudi zobozdravniki ne, samo prave moraš najti.


O slikanici Kdo se boji zobozdravnikov?

Ivan Mitrevski je slovenski avtor in ilustrator, ki je naredil že mnogo slikanic in stripov, tokrat pa se je spustil tudi na področje, ki ga imajo le redki otroci radi. Malo sem pobrskala o njem in ugotovila, da ima svojo spletno stran (pohvalno!) in tam je nekaj tako lepo zapisal, da vam kar kopiram:

“Živijo! Sem ilustrator. Letnik 1979. Od malih nog sem zaljubljen v ilustracije in stripe. Svoje bralce bi rad navdušil za branje. Rad bi razvnel njihovo domišljijo in jih spodbudil k razmišljanju. Obenem bi jih rad tudi nasmejal. Občasno mi to celo uspe. Veselim se novih izzivov. Pišite mi.”

Če nad branjem še niste navdušeni, boste po tej slikanici sigurno. Je tako prisrčna, zabavna in poučna.

Vaši otroci ne marajo zobozdravnika? NUJNO jim preberite to knjigo, saj jo bodo začeli oboževati, njihov zobozdravnik pa se jim bo zato morda zdel malo manj strašen.

Če ste morda med tistimi odraslimi, ki se bojite zobozdravnikov, vas bo slikanica spomnila, da so naši zobje pomembni in moramo skrbeti za njih, zato je včasih potrebno malce potrpeti in “stisniti” zobe (beri: odpreti usta pri zobozdravniku!).

Ivan Mitrevski ima poseben slog risanja, najbolj ga spoznaš po dolgih rokah, mene so spomnile na tiste iz risanke Dexter. Na levo stran slikanice je tako postavil vse glavne živalske junake, ki morajo k zobarju, na desni pa je besedilo, ki sodi k vsaki. Morda bodo vašega malčka prepričali, da je dobro hoditi k zobozdravniku. Še mene so! In tako kot se prične, se tudi konča. Z Barbaro pri zobozdravniku.

Polistaj z mano

Polistaj z mano po slikanici.


Hvala založbi Miš za recenzijski izvod knjige. Knjigo Kdo se boji zobozdravnikov? lahko kupiš tukaj.

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam