Kitajski miti in legende
Print Facebook
Več avtorjev

Kitajski miti in legende

38,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Knjiga, avtoric (prevajalk) Tine llgo, Tjaše Vilotič, Katje Simončič in Mojce Seljak, prinaša 32 tradicionalnih kitajskih mitov in legend. Zgodbe izhajajo iz študijskega pretresa različnih virov, ki svet mitoloških bitij iz kitajske kulture približajo bralcu. Za bogate ilustracije, ki spremljajo zgodbe, so poskrbeli Peter Škerl, Marta Bartolj, Anka Kočevar, Jure Engelsberger, Jaka Vukotič, Polona Lovšin, Liana Saje Wang in Huiqin Wang.

 

"Kitajski miti in legende, v odlični predelavi štirih avtoric, se prično z mitološkim nastankom sveta in človeštva, ko velikan Pangu loči nebo in zemljo in Nüwa iz gline ustvari ljudi. Sledijo zgodbe o mitoloških junakih, ki se ponašajo z najpomembnejšimi odkritji in veščinami: od Suirena, božanskega prinašalca ognja, pa vse do Huang Dija ali Rumenega cesarja, najbolj znanega od petih mitoloških cesarjev, ki ga na Kitajskem še danes častijo kot starodavnega prednika. Knjiga prinaša tudi zgodovinske legende, povezane z najzgodnejšimi dinastijami od začetka drugega tisočletja pr. n. št. dalje, ki so pomembna iztočnica za raziskovanje daljne preteklosti.

Pred nami je odlično čtivo za bralce vseh starosti. Najmlajši se bodo čudili moči in pogumu junakov, pohlepnosti in usodnim napakam, plemenitosti in vztrajnosti. Poznavalci Kitajske pa bodo v pripovedih prepoznali starodavne, še žive običaje, njihovo mitološko ozadje – in verjetno tudi kakšno priljubljeno sodobno filmsko predelavo. Med tradicionalnimi prazniki je najpomembnejši praznik pomladi ali kitajsko novo leto, ki je odeto v rdeče – barva, s katero se ob ognjemetu in trušču prežene vsakršno pošast. Podobno se iz legend napajajo tudi običaji ostalih praznikov: zažiganje oblek in denarja ob spominu na mrtve, poletno pripravljanje v bambusove liste zavitega lepljivega riža, zongzija, ter jesensko uživanje v luninih kolačkih pod okroglo luno.  

Poleg tega je knjiga razkošno opremljena z ilustracijami, ki bodo s svojo barvitostjo zgodbe približale slehernemu bralcu."

 

Alenka Suhadolnik
veleposlanica Republike Slovenije na Kitajskem

 

Izdajo knjige sta podprla:

Konfucijev inštitut                    Krka logotip

Kategorije: Leposlovje za odrasle, Za vse starosti, Slikanice, Prvo triletje OŠ, Drugo triletje OŠ
Poreklo: Slovenija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 200 strani
Dimenzije: 200 mm x 250 mm x 25 mm
ISBN 13: 9789612725815
Datum izdaje: november 2022

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam