Ne misli na slona!
Print Facebook Nina Mav Hrovat

Ne misli na slona!

25,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Slikanica Ne misli na slona! bralca izziva, naj NE misli na rilčastega velikana; niti na običajnega slona, niti na pisanega, niti na vzorčastega, niti na slonjega mladiča, niti na slonjo družino … Seveda se že po nekaj straneh, ki so polne tudi narisanih slonov, izkaže, da je naloga vse prej kot lahka.

O DELU

Ne misli na slona! je igroknjiga, ob kateri se bo lahko zabavala vsa družina. Osnovna ideja izhaja iz psihologije, iz t. i. vsiljivih misli (gre za ironičen nadzor naših možganov, ki mrzlično iščejo ravno tisto misel, ki jo želimo zatreti). Tole je morda slišati zapleteno, a knjiga, ki nam z vsako stranjo prepoveduje misliti na slona, a bolj ko to počne, bolj mislimo nanj, je vse kaj drugega. Besedila Nine Mav Hrovat je malo, le nekaj stavkov, a ga poganja hudomušen ton, k igrivosti in zabavnosti pa svoje dodajo značilne ploskovne in humorne ilustracije Ivana Mitrevskega, ki je poskrbel tudi za duhovita besedilca v oblačkih. K vtisu vsesplošne igrivosti prispeva tudi barvitost knjige, ki zna nedvomno poskrbeti za to, da si boste simpatične slone težko izbili iz glave. Ali pač, z nekaj vaje … Za odrasle bo gotovo zanimiv tudi predgovor o vsiljivih mislih, ki ga je prispevala dr. Tina Bregant, dr. med., spec. pediatrije, spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine, MAES terapevtka in vodja seminarjev Familylab.

Ilustrator: Ivan Mitrevski
Kategorije: Igroknjige
Poreklo: Slovenija
Priporočena starost: 4+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 40 strani
Dimenzije: 215 mm x 275 mm x 10 mm
ISBN 13: 9789612723569
Datum izdaje: avgust 2019

Recenzije

Nina Mav Hrovat: Ne misli na slona!

Nina Prešern, Gospodična knjiga, 14.10.2019

“Ne misli na utrujenost, ne glej na uro, ne sitnari sebi, kaj šele drugim …” In potem se mi v glavi in telesu zgodi prav to: kar padla bi po tleh in vse bolj oklevam, ali mi bo tale odstavek sploh uspelo osmisliti. Najraje bi jezno ugasnila računalnik, toda vse to je v resnici čisto na mestu. Tako lahko vsaj doživeto predstavim novo slikanico Nine Mav Hrovat NE MISLI NA SLONA!. Kako se avtorica in ilustrator poigrata z bralčevimi mislimi? Nadaljuj branje.

Slikanica Ne misli na slona! izhaja iz znanega psihološkega eksperimenta o roza slonu, na katerega naj ne bi mislil, pa se zgodi točno to – vrag obtiči v tvoji glavi! Kako so psihologi vsiljive misli sprva raziskovali ob primeru polarnega medveda, v predgovoru slikanice razloži Tina Bregant, pediatrinja.

A teorijo na stran; slone je treba preizkusiti na lastni koži! Udobno se namesti, otroku pred branjem nič preveč ne razlagaj, preskoči zdravničin predgovor (potem se boš sam vrnil k njemu) in začni brati.

Listal boš med 37 stranmi samih slonov izpod rok ilustratorja Ivana Mitrevskega (na Gdč. knjigi si že spoznal njegov ultra hecen strip o življenju z dvema deklicama, Mala Nadja in še manjša Barbara). Besedila bo malo, a pazi, Nina Mav Hrovat začne nedolžno, potem pa zahteve in prepovedi bralcu nemilostno stopnjuje.

Slikanica te najprej povpraša, ali sploh poznaš slona, tisto sivo žival z okli, rilcem in velikanskimi uhlji. Seveda, tvoj bralni podmladek se že ogreva in glasno izprsi z: “Ja, itaaaak vem, kakšen je slon.” Toda to vsevedno bitje še nima pojma, kaj ga čaka.

Kaj kmalu so tu živobarvne strani, novi sloni (ali pa je ves čas samo eden, ki se preobraža in množi v vse mogoče?) in nova navodila. Knjiga ukazuje: “Ne misli na slona. Nikakor ne misli na slona!” Zdaj se zabava šele začne. Pred tvojimi očmi se manično zvrstijo vse sorte slonov – veliki, majhni, razstavljeni na kose (“Mami, glej, riiiit! A prdi?”), leteči, norčavi, pisani, vzorčasti in noro zgovorni.

Besedilo bo sproti preverjalo: “Zberi se. Imaš težave? Zapri oči.” Ti boš seveda ubogal, a sloni bodo še kar letali po tvojem možganskem zaslonu. Ko boš od tega že docela izmučen, boš prilistal (kako fina nova beseda!) do konca slikanice. Avtorica bo končno pokazala kanček sočutja: “Je težko? Razumem.” A hip nato: “Potem pa ne misli na miš.” Grrr, je lahko sploh smešno?

Nina Mav Hrovat je avtorica še dveh prekrasnih zgodb, O miški, ki je zbirala pogum in Miška želi prijatelja. Ju poznaš?


BEREM SINKU: Pri glasnem branju svojemu 6-letniku najprej nisem našla pravega ritma branja. Nisem vedela, ali naj berem samo glavne povedi ali tudi slonje besedilo v oblačkih (po večkratni vaji se mi zdi, da je učinkoviteje branje brez oblačkov). Čeprav je moj sobralec pri branju aktivno sodeloval (kimal, odgovarjal, zapiral oči, se smejal, kazal na slone s prstom ipd.), se je tudi on zdel zbegan in bi najraje frustrirano vprašal: “Zakaj neki ne smem misliti na slona?!”

Da z roza slonom dokazujemo moč vsiljivih misli in čutimo vpliv na svoje razpoloženje, čustva in dejanja, mu zaenkrat še nisem pojasnjevala. Želela sem, da besedilo sprejme brez teorije. Da je delovalo, se je pokazalo na koncu branja, ko je za nekaj trenutkov zbegano pomolčal in zaključil: “Ampak zdaj še vedno mislim na slona. No, pa še na miš.” Ja! To je namreč to! A ni smešno in noro hkrati?


PEDAGOŠKI NAMIG: Sprašujem se, kako bi branje Ne misli na slona! sprejela skupina poslušalcev. Ugibam, da zelo dobro. Dragi pedagog, knjigo odnesi v vrtec ali šolo in opazuj, kaj se bo zgodilo. Če boš res poskusil, mi vtise sporoči na nina.presern@guest.arnes.si.

Ne misli na slona! sicer zabava in v branje vključuje bralca in poslušalca. Toda vedeti daje še nekaj: nič hudega, če se takole poigramo s prepovedanim roza slonom, miško, tigrom ali muho. Kaj pa, ko se v naše misli vsiljuje želja po sladkarijah? Pa želja po še enem ‘kratkem’ krogu po Instagramu? Pa hlepenje po cigareti? In misel na pijačo? Kaj, ko so naše misli prezasedene z delovnimi obveznostmi in skrbmi o tem in onem? Kaj, če v naše misli vdira strah pred boleznimi in katastrofami? Se to naštevanje sploh kje konča?

Slikanico Ne misli na slona! lahko naročiš v spletni knjigarni založbe Miš. Poštnina je brezplačna. Izdali so še eno fino igroknjigo, ki jo priporočam: Ne liži te knjige (2017).

Katere misli se nam najpogosteje vsiljujejo in delajo zmedo? Tiste, ki veljajo za prepovedane. Ne preklinjaj. Ne jej čokolade. Ne glej toliko risank. Naj se ti ne mudi. Zgodi pa se ravno obratno: na koncu jezika imaš tisto s*, milko, Tačke, ves čas hitiš in ena misel neusmiljeno povozi drugo. Tudi sloni v knjigi skoraj pobezljajo, kako ne bi še ti, človek?

Zato slikanica Ne misli na slona! ob vsej sproščenosti tako otrokom kot odraslim postavlja izjemen izziv: kdo so tvoji ‘sloni’, ki se ti vsiljujejo v miselni tok? Kako jih postaviti v vrsto ter v glavi narediti red? Oh ne, za odgovor vsekakor nisem pravi naslov, knjigo pa iz srca priporočam!

[GDČ. ŽREB] Slikanico bom podarila nekomu, ki bo do četrtka, 17. oktobra, do polnoči, odgovoril na vprašanje: Katere misli ti najpogosteje silijo v ospredje? Odgovor zapiši v komentar pod to objavo, na Facebooku ali Instagramu.


Nina Mav Hrovat: NE MISLI NA SLONA! (Miš, 2019, 37 str., ilustriral Ivan Mitrevski)

Predstavitev slikanice je nastala v sodelovanju z založbo Miš.

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam