-10% popusta v času sejma. Vpišite kodo KNJIZNISEJEM10
Vranja potovanja
Print Facebook Jure Jakob

Vranja potovanja

27,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

VSEBINA

V četrto pesniško zbirko za otroke Jureta Jakoba je vključenih dvanajst pesmi, ki so poimenovane po prevoznih sredstvih, ki se v njih pojavljajo. To so: avto, kočija, balon, avtobus, kolo, tramvaj, vespe, čoln, sani, tovornjak, vlak in letala. Glavne v pesmih so sicer vrane, ki se z omenjenimi prevoznimi sredstvi srečujejo – z nekaterimi aktivno, tako da jih, denimo, vozijo, druga le pasivno opazujejo. Vsem niti niso naklonjene, do nekaterih so celo prav odklonilne: s hrupnimi avti, ki pospešujejo in prehitevajo, se še v sanjah ne bi vozile! Tudi nad avtobusom, ki se zdi vranam kot nekakšna zver, ki si utira pot čez mesto, se črne ptice ne bi vozile, pa tudi vožnja z vespami se jim zdi naravnost blazna. Pač pa s kočijo potuje zdravnik beli vran, kadar ga pokličejo na nujno pot, kmečki vran Vanček in njegova nevesta pa za poročno darilo dobita dvosedežno kolo, s katerim se bosta podala do Pirana. In kaj še vrane rade počno? S čolnom veslajo na izlet in drvijo s sanmi …

O DELU

V vsaki pesmi spoznamo kakšno od vranjih lastnosti ali navad, včasih je izpostavljena konkretna vrana, drugič nastopajo kot skupina/jata, v pesmi Tovornjak so pristone celo v svoji odsotnosti. Verzi Jureta Jakoba so gibki in rimani in večkrat tudi vsebinsko igrivi, spremljajo pa jih – v skladu z vranjo črnino – temnejše oziroma barvno utišane ilustracije, ki jih le tu in tam prestreli kakšen majhen barvni poudarek. Na njih – včasih znotraj zelo inovativnih kompozicij – najdejo svoje mesto tako vrane kot izbrana prevozna sredstva. Posebna pozornost naj velja tudi veznim listom, ki prikazujejo rojstvo vrane. Za skupno branje staršev in otrok ali za samostojna branja ljubiteljev spretnih rim.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Ilustrator: Anja Jerčič Jakob
Kategorije: Poezija, Slikanice, Prvo triletje OŠ
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Poezija, Slikanica
Priporočena starost: 5+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 32 strani
Dimenzije: 195 mm x 275 mm x 10 mm
ISBN 13: 9789612725174
Datum izdaje: november 2021

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam