Jesesnka predstavitev novitet

Facebook
Jesesnka predstavitev novitet

V četrtek, 12. novembra, smo ob prijetnem druženju v Društvu slovenskih pisateljev, predstavili naše novitete za staro in mlado.

George Elliot: MIDDLEMARCH
Od zdaj je v slovenskem jeziku moč brati tudi roman, ki ga svetovni literarni kritiki uvrščajo med najboljše njegove dobe in je na lestvicah najboljših romanov vseh časov. Zahteven jezik in velik obseg (60 avtorskih pol) sta zagotovo razloga, da delo še ni bilo prevedeno v slovenski jezik. Virginia Woolf ga je opisala z besedami 'sijajna knjiga, ki je s svojo nepopolnostjo eden redkih angleških romanov, napisanih za odrasle'. V njem se prepleta več zgodb z velikim številom junakov, in ne glede na to, da se pripovedovalec do junakov distancira, sledi številnim podtemam, kot so položaj žensk v družbi, idealizem in sebičnost, religija in hipokrizija, politične reforme in izobraževalni sistem.

Ida Mlakar, ilustracije Peter Škerl: O KRAVI, KI JE LAJALA V LUNO
Potem ko krava Mrvica spozna, da zanjo na kmetiji ni več prostora, se usede na kolo in se poda na pot, kjer spozna prav posebnega konja; tedaj se začne dogodivščina v dvoje ... Na videz preprosta živalska zgodba se na nevsiljiv način loti pomembne, a vendarle bolj redko ubesedene teme starostnikov in starosti.

Raymond Briggs: BOŽIČEK
Slikanica je prvič izšla 1973 in se je uvrstila med klasične slikanice, ki jih občudujejo že otroci tretje generacije, zdaj tudi v Sloveniji. Predstavlja povsem sodobno interpretacijo klasičnega junaka. Briggsov Božiček ni dobrovoljen starček, ampak običajen delovni mož, čigar služba je na božično noč raznositi darila. Briggsu je uspelo upodobiti godrnjavega starca, ki pa ima vsekakor rad tisto, kar počne. Slikanica v obliki stripa nima veliko besedila, humor v njej se razvija skupaj z zgodbo. Kljub posodobljenemu liku Božička avtorju uspe v zgodbi pričarati toplino božičnega praznika. Še posebej je primerna za družinsko branje in kot osnova za pogovor z najmlajšimi.

Cvetka Sokolov, ilustracije Ana Zavadlav: KOT NOČ IN DAN
Glavna junaka kratkih zgodbic sta si različna kot noč in dan, kljub temu pa sta najboljša prijatelja. Skozi dva popolnoma nasprotna zorna kota dobimo vpogled v deset različnih tem, ki jih pripovedujeta devetletnika. Posebnost te knjige je prav v tem, da imamo na eni strani prisotne Dominikove zgodbice, na drugi pa so obrnjene 'narobe' – Barbarine.

Nataša Konc Lorenzutti, ilustracije Tanja Komadina: KDO JE DANES GLAVNI
Prijazne in duhovite zgodbice, že naslov pa nakazuje, da nikomur ne bo dolgčas, ne junakom številčne družine ne bralcem. Knjiga je kot nalašč tudi za skupno branje otrok in staršev oziroma za branje staršev otrokom.

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam