Kevin Brooks v Sloveniji - mladih ne razvajajmo z lažnim upanjem

Facebook
Kevin Brooks v Sloveniji - mladih ne razvajajmo z lažnim upanjem

Kot gost mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom 2018 bo od 17. do 20. aprila v Sloveniji britanski mladinski pisatelj, prejemnik Carnegie Medal, Kevin Brooks.

Na svojem obisku v Sloveniji se bo Kevin Brooks srečal s študenti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, z učenci domžalskih osnovnih šol, ter z učenci in dijaki šol v Idriji in Tolminu. Bo tudi gost Mestne knjižnice Ljubljana na posvetu Knjižnica, srce mesta ob 70. obletnici Pionirske in mladinskega knjižničarstva na Slovenskem.
Kevin Brooks se je rodil leta 1959 in odraščal v Exetru v Veliki Britaniji. Študiral je psihologijo in filozofijo v Birminghamu na Univerzi Aston, v Londonu pa kulturne študije. V svojem življenju je opravljal številne poklice. Pisateljsko pot je začel z romanom Martin Pujs (2002), ki je prejel nagrado Branford Boase 2003 in bil je nominiran za Carnegie Medal. Njegov roman Lucas (2002) je leta 2004 prejel nagrado North East Teenage Book. Realistično-fantazijski mladinski roman iBoy je prejel nagrado Angus Book 2012, bil je med sedmimi nominiranci Deutschen Jugendliteraturpreis 2012 in izbran za najbolj priljubljeno mladinsko knjigo na Nizozemskem leta 2012. V prevodu ga z užitkom berejo tudi slovenski mladi bralci, prejel je zlato hruško Pionirske. Za Dnevnik iz bunkerja je avtor leta 2014 prejel prestižno nagrado Carnegie Medal za mladinsko literaturo.

Mladinski roman Dnevnik iz bunkerja je s svojim izidom dvignil precej prahu v Veliki Britaniji, zagotovo pa še več po tem, ko je prejel prestižno nagrado Carnegie Medal. Britanski The Telegraph z očitki začenja že v samem naslovu, ki je zastavljen kot vprašanje, zakaj bi si kdo želel, da najstniki berejo takšne knjige, nadaljuje pa s tem, da gre za nevarno in nizkotno zgodbo, saj vsebuje teme, kot so odvisnost od heroina, poskus posilstva, mučenje in umor.
The Guardian je v svojem pisanju o romanu bolj objektiven in bistveno manj negativno nastrojen, med drugim pa podaja tudi utemeljitev komisije, ki je roman nagradila. Komisija je poudarila, da je avtor v knjigi ustvaril povsem verodostojen svet s prepričljivo pripovedjo, verjetnimi literarnimi osebami in pisanjem, ki izstopa po svoji odličnosti. Helen Thompson, članica odbora za podelitev nagrade pa se je številnim očitkom postavila v bran z izjavo, da je Dnevnik iz bunkerja »zagotovo knjiga, za katero bi se Carnegie moral zavzemati – veličastno napisana, razpoloženjska in dobro sprejeta pri bralcih«.
Avtor je roman skušal izdati skoraj deset let, a so ga založbe vztrajno zavračale. V odgovoru na očitek, da knjiga ni primerna za mladostnike, saj nima srečnega konca, je poudaril, da so »mladi dovolj modri, da bodo prenehali z gledanjem ali branjem nečesa, kar jim ni všeč. Niso tepci.«. Na slovesnosti ob podelitvi nagrade pa je poudaril, da: »Otrok – in še posebej najstnikov – ni treba razvajati z zlaganim upanjem, da se vse vedno konča srečno. Želijo se poglobiti v vse vidike življenja, ne samo v enostavne stvari. Niso dojenčki, ne potrebujejo zagotovila, naj jih ne skrbi, da bo na koncu vse v redu, saj se popolnoma zavedajo, da se v resničnem življenju stvari ne končajo vedno dobro.«

Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam