Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2020 prejme Timbuktu, Timbuktu

Facebook
Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2020 prejme Timbuktu, Timbuktu

Sporočamo sijajno novico:

Slikanica Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine z ilustracijami Igorja Šinkovca je prejemnica nagrade Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2020! Iskrene čestitke avtorjema in urednici Gaji Kos!

Žirija je takole zapisala v obrazložitvi:

Pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec in literarni zgodovinar Peter Svetina je zagotovo eden najbolj vsestranskih avtorjev sodobne slovenske mladinske književnosti. Za svoje literarno ustvarjanje je  bil že večkrat nagrajen, letos pa nominiran tudi za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti. Njegove nenavadne literarne domislice s toplim humorjem, subtilno poetičnostjo in razigranimi nonsensnimi  obrati na vsebinski in jezikovni ravni vzpodbujajo bralčevo domišljijo ter mu odpirajo nov pogled tudi na čisto vsakdanje, odnose, osebe, stvari, pojave in dogodke. Na sporočilni ravni je za avtorja posebej prepoznavna optimistična vero v človekovo pozitivno bistvo.

V slikanici Timbuktu, Timbuktu je več kot 40 zelo kratkih pripovednih besedil, ki bi jih lahko označili tudi kot pesmi v prozi, saj je avtor posebno pozornost namenil njihovi pomenski zgoščenosti, ritmu in zvenu besed. Ob slogovno izpiljenem minimalizmu pozoren bralec začuti, da so besedila večpomenska in naslovniško odprta. Literarne podobe so bogate in svetinovsko  inovativne, motivi zelo različni. Zgodbe vsebinsko sicer niso povezane, a knjiga kljub temu deluje kot zaokrožena celota, ki  preko niza asociacij, pomenskih prebliskov in miselnih obratov omogoča neskončna domišljijska popotovanja, odvisna od vsakega posameznega bralca.

Mojstrstvo Igorja Šinkovca se kaže v tem, da je ilustracije izredno dobro uskladil z besedilom. Oblike in barve nikjer ne prevladajo, vedno domiselno sodelujejo s kratkimi zgodbami. Za Timuktu Timbuktu je avtor ustvaril 40 malih likovnih biserov. Ti se nanizajo v skladen likovni izdelek. Z rahlo nihajočo linijo, ki obkroža predmete in figure, je ustvaril enakomeren ritem. Ne le risbe, tudi inicialke sledijo taktu. Barve delujejo plemenito, saj so toni umirjeni, a bogati: slikar se sprehodi od žolto rumenih do smaragdno modrih in zemeljsko rdečih. Ilustrirati knjigo kratkih bistroumnih smiselnih nesmislov je velik izziv. Risarju je vsekakor uspelo: duhovite ilustracije so podale roko besedilom v plesu vizualne poezije. Fascinantno.

Na hrbtu te skrbno in izjemno estetsko oblikovane slikanice lahko preberemo: »Timbuktu je mesto sredi Afrike, ki je bilo svojčas znano kot središče učenosti in strpnega pogovarjanja. Zdaj je timbuktu tudi knjiga, ki ima s tem lahko kakšno zvezo. /.../.»

Timbuktu pa  je lahko tudi prispodoba »za dom, ki je ne glede na umeščenost vedno tam, kjer nas obkrožajo najdražji, kjer je dovolj prostora za skrivnosti, kjer ni pomanjkanja in je zaradi bližin in razumevanja vse dovoljeno in varno.«

Žirija knjigi podeljuje nagrado Kristine Brenkove 2020 za izvirno slovensko slikanico.

___________________________________________

Mi pa objavljamo še draguljček iz knjige za lepši (vsak)dan:

O svetlobi v predalu

V predalu je svetloba, obešena na kaveljček. Rumena svetloba, da otopli zimske dneve. Modra svetloba, s katero se lažje učiš. Oranžna svetloba, ki jo lahko lupiš kot pomarančo. In bela svetloba, zvita v svetlobno kačo. Samo odpreš predal, pa se ti razsvetli vsa soba in se razsvetlijo stanovanje in ves svet in še noč od večera do jutra.
Kako fino bi bilo imeti en tak predal.

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam