Nobelova nagrada za književnost v roke Alice Munro

Facebook
Nobelova nagrada za književnost v roke Alice Munro

Zelo smo veseli, da je tokrat Nobelovo nagrado za književnost prejela Alice Munro, kot vodilna pisateljica kratke proze!

Večkrat nagrajena avtorica je pričela s pisanjem že v najstniških letih in je izdala že več kot 13 zbirk kratkih zgodb. Bila je zaposlena na University Of British Columbia in University Of Queensland, objavljala pa je tudi za New Yorker, The Atlantic Monthly in The Paris Review. Svojo prvo nagrado za angleško književnost je prejela že leta 1968, do sedaj najpomembnejšo - Man Booker International Prize za življensko delo, pa leta 2009.
Njene zgodbe presenečajo z globino, modrostjo in natančnostjo, v vsaki od njih je moč najti več kot v marsikaterem romanu. Njena zgodnja dela obravnavajo predvsem dileme mladega dekleta, ki prihaja v navzkriž s starši in s preostalim svetom, v kasnejših knjigah pa se osredotoči na samske ženske srednjih let in obdobje starosti. V Kanadi Alice Munro imenujejo 'naš Čehov'.

Njeno mojstrsko pisanje si lahko preberete tudi v knjigi Preveč sreče, ki smo jo izdali leta 2009.

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam