-10% popusta v času sejma. Vpišite kodo KNJIZNISEJEM10

Strokovno srečanje: Do konca in naprej: čar pustolovskih in zgodovinskih mladinskih knjig

Facebook
Strokovno srečanje: Do konca in naprej: čar pustolovskih in zgodovinskih mladinskih knjig

Strokovno srečanje, torek, 15. marec 2022,

Knjižnica Domžale in spletni prenos preko YouTube Live

S strokovnim srečanjem začenjamo 12. mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, z naslovom Do konca in naprej. Osrednja tema letošnjega festivala je pustolovska in zgodovinsko obarvana literatura za otroke in mladino. Predavatelji in predavateljice bodo mentorjem branja, učiteljem in profesorjem slovenščine, knjižničarjem in drugim, ki pri delu z mladimi uporabljajo knjige, približali uspešne strokovne prakse motiviranja mladih bralcev in bralk s pomočjo knjig o pustolovščinah, zgodovinskih ljudstvih, bitkah in dogodivščinah.

Tematika:

Naši predavatelji in predavateljice strokovnega srečanja se bodo temi pustolovske in zgodovinske literature posvetili s teoretičnega in praktičnega vidika. Srečanje bo ponudilo kratek pregled tovrstnega mladinskega branja, razkrilo izzive mentorjev branja in ponudilo nekaj inovativnih rešitev. Na hitro bomo pokukali v zgodovino knjige za otroke in mladino, kako so spremembe vplivale na bralne navade in razmišljali, ali poslušanje lahko nadomesti bralno izkušnjo. Na koncu pa bomo osvetlili še ustvarjalni in uredniški vidik tovrstne literature.

Čas dogajanja:

Strokovno srečanje bomo letos izvedli hibridno, v torek, 15. marca 2022, med 16. in 20. uro. Lahko se ga udeležite v živo, v Knjižnici Domžale, ali pa se nam pridružite v udobju svojega doma in nas spremljate prek spleta s prenosom v živo.

Kotizacije letos ne bo.

Sodelujoči:

  • Dragica Haramija, literarna zgodovinarka, predava na Univerzi v Mariboru (Filozofska fakulteta, Pedagoška fakulteta), njeno temeljno področje raziskovanja je mladinska književnost: teorija žanrov v mladinski prozi in literarna zgodovina slovenske mladinske književnosti. 
  • Anita Dernovšek, slovenistka in učiteljica, ki svojo ljubezen do zgodb deli med osnovnošolko mladino, s katero se najraje pogovarja o prebranih zgodbah in išče stičišča, kjer se lahko srečajo sodobni mladi bralec, avtor in zgodba. Je avtorica več didaktičnih gradiv, ki jih je pripravila ob ponatisu knjig za Cankarjevo tekmovanje.
  • Miha Kovač, redni profesor s področja bibliotekarstva, magister menedžmenta in diplomirani komparativist, ki se raziskovalno ukvarja s svetovnim knjižnim trgom in knjigo kot medijem.
  • Gašper Kvartič, učitelj latinščine in antičnih vsebin na Gimnaziji Škofja Loka in OŠ Milana Šuštaršiča, prevajalec in glasbenik.
  • Igor Karlovšek, pisatelj in odvetnik, že več kot tri desetletja piše televizijske in filmske scenarije, radijske igre in romane. V zadnem času se je zelo uspešno posvetil pustolovskim in zgodovinskim mladinskim knjigam, piše pa tudi o družbeno aktualnih stvareh, saj se kot odvetnik vseskozi srečuje z različnimi družbenimi problemi ter z ljudmi, ki hodijo po robu.
  • Sebastijan Pregelj, pisatelj in zgodovinar, ki piše za otroke, mladino in odrasle. Njegove knjige so bile večkrat nominirane za različne nagrade, tudi zunaj naših meja.
  • dr. Tina Bilban, deluje kot raziskovalka, literarna kritičarka, urednica, prevajalka in avtorica. Njeno delo se vseskozi odvija na preseku sodobne znanosti, filozofije in literature.
  • dr. Ambrož Kvartič, slovenski etnolog in folklorist, radijski in televizijski napovedovalec, novinar, scenarist, mladinski pisatelj in glasbenik.

PROGRAM STROKOVNEGA SREČANJA

Vaše prijave zbiramo do petka, 11. marca 2022, na spletnem obrazcu. Za obisk srečanja v Knjižnici Domžale je število mest omejeno na 45 obiskovalcev.

V pričakovanju vaše prijave vas lepo pozdravljamo!

Ekipa festivala Bralnice pod slamnikom              

 

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam