Alenka Goljevšček

(Avtor)

Alenka Goljevšček Kermauner (1933) je slovenska pisateljica, raziskovalka slovenskega ljudskega slovstva, esejistka in dramatičarka. Študirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti in se zaposlila kot profesorica na Klasični gimnaziji v Ljubljani. Leta 1955 se je poročila s Tarasom Kermaunerjem (1930–2008), slovenskim literarnim zgodovinarjem in filozofom. Rodili so se jima hčerki Aksinja (1956), ki je znana pisateljica, in Ajda (1960) ter sin Aleš (1966). Leta 1978 je magistrirala in nato še doktorirala ter se z možem preselila v Avber na Krasu.
 
Pisala je gledališke kritike ter recenzije umetniških razstav, plesnih prireditev, filmov in knjig. Članke je objavljala v Naših razgledih, študentskem tedniku Tribuna, reviji Beseda in v časopisu Novi svet. Velik uspeh je doživela njena zbirka pravljic Čudozgode, ki je izšla leta 1974. Napisala je vrsto radijskih, televizijskih in lutkovnih iger; v igrah za mlade opisuje predvsem temačen in skrivnosten svet barv in podob, ki vdirajo v naše sanje. Največji dosežek je bila njena družbeno-kritična komedija Pod Prešernovo glavo iz leta 1985, ki je bila zaporedoma razprodana kar 150-krat. Napisala je še druge družbeno-kritične drame, tri obsežne monografije, ki predstavljajo sistematičen pregled slovenske literature v tujejezičnih okoljih, in zgodbo za otroke. Kot znanstvena raziskovalka se ukvarja z mitologijo in analizo slovenskega ljudskega izročila, z možem pa je sodelovala pri projektu Rekonstrukcija in reinterpretacija slovenske dramatike.
Za več informacij o pisateljici in njenih delih obiščite http://www.kermauner.org/Alenka.asp
 

Nagrade

  • Levstikova nagrada (1988) za delo Med bogovi in demoni
  • Nagrada RTV Slovenija za radijske in televizijske igre Volk in Rdeča kapica, Zakaj avto zjutraj noče vžgati, Gornastenisedimuha in Dopust
 

Bibliografija

Dela za mlade:
  • Čudozgode – 1974
  • Čudežni kamen – 1979
  • Če zmaj požre mamo – 1981
  • Hiša – 1981
  • Kralj Matjaž, kako se imaš? – 1981
  • Volk in Rdeča kapica – 1982
  • Zakaj avto zjutraj noče vžgati – 1982
  • Gornastenisedimuha – 1983
  • Dan žena – 1985
  • Po štirih, po dveh – 1996
Dela za odrasle:
  • Srečanje na Osojah – 1981
  • Pod Prešernovo glavo – 1984
  • Zelena je moja dolina – 1985
  • Lepa Vida 87 ali Otrok, družina, družba – 1987
  • Pod Prešernovom bistom – 1987
  • Srečna draga vas domača – 1999
  • Od včeraj za danes – 2011
Monografske publikacije:
  • Mit in slovenska ljudska pesem – 1982
  • Struktura mita v soočenju s strukturo ljudskega pripovedništva – 1985
  • Med bogovi in demoni: liki iz slovenske mitologije – 1988
  • Pravljice, kaj ste? – 1991
  • New age in krščanstvo – 1992
  • Dopust – 2004



Od včeraj za danes

Od včeraj za danes

Alenka Goljevšček

Pod Prešernovo glavo

Pod Prešernovo glavo

Alenka Goljevšček

Srečanje na Osojah

Srečanje na Osojah

Alenka Goljevšček