Alex Miller

Alex Miller

(Avtor)

Alex Miller (1936) je eden vodilnih avstralskih pisateljev druge polovice dvajsetega stoletja. Rodil se je v Veliki Britaniji in se je kot šestnajstletnik preselil v Avstralijo. V mladosti je opravljal različna dela, predvsem na živinskih farmah v Queenslandu, zatem kot učitelj, leta 1965 pa je diplomiral iz angleškega jezika in zgodovine na univerzi v Melbournu. Kasneje je učil kreativno pisanje. Alex Miller je pogosto nagrajen avstralski pisec. Prvič je dobil nagrado Miles Franklin (najpomembnejša avstralska literarna nagrada) leta 1993 za roman The Ancestor Game, omenjeno nagrado pa je prejel še leta 2003 za Potovanje v kamnito deželo (Miš 2007). Bil je soustanovitelj Anthill Theatra in  ustanovni član Melbourne Writers' Theatra. 
 
Za več informacij o pisatelju in njegovih delih obiščite http://www.alexmiller.com.au/


Nagrade

  • 1992 – FAW Barbara Ramsden Award za delo The Ancestor Game
  • 1993 – Miles Franklin Award za delo The Ancestor Game in Commonwealth Writers Prize za delo The Ancestor Game
  • 2001 – Priznanje Christina Stead in New South Wales Premier's Literary Awards za delo Zvestoba in zaveze
  • 2003 – Miles Franklin Award za delo Potovanje v kamnito deželo
  • 2005 – Nagrada državne knjižnice v Tasmaniji za delo Potovanje v kamnito deželo
  • 2007 – Kitajska literarna nagrada Annual Foreign Novels 21st Century Award za delo Pokrajina slovesa
  • 2008 – Manning Clark Cultural Award za izjemen doprinos h kakovosti avstralskega kulturnega življenja
  • 2010 – The Age Book Of The Year Award za delo Lovesong
  • 2011 – The New South Wales Premier's Literary Awards Christina Stead Prize for Fiction in New South Wales Premier's Literary Awards, People's Choice Award za delo Lovesong
  • 2012 – Finalist za Australian Prime Minister's Literary Award, nominacija za Miles Franklin award za delo Autumn Laing in The Melbourne Prize for Literature
  • 2014 – The Victorian Premier's Literary Award za delo Coal Creek

Bibliografija

  • Kitty Howard – 1978
  • Exiles – 1981
  • Watching The Climbers On The Mountain – 1988
  • The Tivington Nott – 1989
  • The Ancestor Game – 1992
  • The Sitters – 1995
  • Zvestoba in zaveze (Conditions Of Faith) – 2000
  • Potovanje v kamnito deželo (Journey To The Stone Country) – 2002
  • Prochownik's Dream – 2005 
  • Pokrajina slovesa (Landscape Of Farewell) – 2007
  • Lovesong – 2009
  • Autumn Laing – 2011
  • Coal Creek – 2014