dr. France Bučar

dr. France Bučar

(Avtor)

France Bučar je leta 1923 rojeni slovenski politik, poslanec in pravnik. Rodil se je v Bohinjski Bistrici. Študiral je pravo na Univerzi v Ljubljani, kjer je leta 1947 tudi diplomiral. Med drugo svetovno vojno je bil najprej zaprt s strani Italijanov, nato pa še Nemcev. Ko je zbežal iz Nemčije, se je pridružil NOB-ju. Bil je predsednik Skupščine Republike Slovenije (1990–1992) in je eden vodilnih osebnosti slovenske osamosvojitvene vojne. Leta 1992 je bil izvoljen v prvi državni zbor RS, poleg tega pa je bil še član Komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb, Odbora za mednarodne odnose in Odbora za obrambo. Do maja 2012 je bil predsednik Slovenskega panevropskega gibanja.
 
Napisal je številne priročnike in knjige o javni upravi, demokraciji, položaju Slovenije pred in po osamosvojitvi je eden najvidnejših slovenskih intelektualcev. 
 


Nagrade

• 2001 – Nagrada Financ za izjemne dosežke v gospodarstvu

Bibliografija

  • Uvod v javno upravo – 1969
  • Vprašanja sodobne organizacije – 1971
  • Javna uprava in občan – 1975
  • Upravljanje – 1981
  • Resničnost in utvara – 1986
  • Usodne odločitve – 1988
  • Prehod čez rdeče morje – 1993
  • Ujetniki preteklosti – 1995
  • Slovenija in evropski izzivi – 1996
  • Demokracija in kriza naših ustavnih institucij – 1998
  • Slovenija in evropski izzivi 2 in 3 – 2000
  • Porušena harmonija sveta – 2003
  • Na novih razpotjih – 2006
  • Rojstvo države: izpred praga narodove smrti v lastno državnost – 2007
  • Slovenci in prihodnost: slovenski narod po rojstvu države – 2009
  • Temelji naše državnosti – 2012

 


Porušena harmonija sveta

Porušena harmonija sveta

dr. France Bučar