Drew Hayden Taylor

Drew Hayden Taylor

(Avtor)

Drew Hayden Taylor (1962) je pisatelj, kolumnist, filmski ustvarjalec, lektor in dramatik. Je član indijanske organizacije Curve Lake First Nations v osrednjem Ontariu. Poleg tega pa je tudi umetniški vodja Native Earth Performing Arts in predavatelj na Centre For Indigenous Theatre. Leta 2007 je sooblikoval serijo Missed Blessings na APTN, svoje prispevke pa objavlja v This Magazine, The Beachcombers, Street Legal in North of 60. Hayden Taylor živi v skupnosti Curve Lake. Kot gostujoči pisatelj in predavatelj veliko potuje.
O svetu piše s perspektive indijanskih staroselcev in v svoja dela vpleta dobršno mero zdravega razuma in humorja. Njegove gledališke igre nizajo uspehe po vsej Severni Ameriki. Med njimi so Someday, Only Drunks and Children Tell the Truth, Girl Who Loved Her Horses in nagrajena Toronto at Dreamer's Rock. Ponočnjak je njegova osemnajsta knjiga in prva, namenjena mlajšim bralcem, ter prva, prevedena v slovenski jezik. Drew Hayden Taylor je tudi del žirije za Canadian Aboriginal Writing and Arts Challenge - pisateljsko in ilustratorsko tekmovanje za mlade potomce Aboriginov.
Za več informacij o avtorju in njegovih delih obiščite http://www.drewhaydentaylor.com/

Nagrade

  • 1992 – Chalmer's Award za najboljšo igro za mlado občinstvo za Toronto At Dreamer's Rock in Canadian Authors Association Literary Award za najboljšo dramo za delo The Bootlegger Blues
  • 1996 – Native Playwrights Award za igro The Baby Blues in Dora Mavor Moore Award za najboljšo novo igro za Only Drunks And Children Tell The Truth
  • 1997 – Native Playwrights Award za igro alterNatives in James Buller Award za najboljšo igro
  • 2000 – British Columbia Millenium Award za delo Further Avdentures Of A Blue-Eyed Ojibway
  • 2008 – Nagrada za izjemne dosežke – First Americans In The Arts Award za delo Me Funny in independent Publisher Book Award, Book of the Year Award Honorable Mention v ForeWord Magazine in finalist Arthur Ellis Awards za delo Ponočnjak
  • 2009 – Victor Martyn Lynch-Staunton Award, nominacija za The Saskatchewan Young Readers Choice Award in finalist za Stellar Book Award Teen Readers Choice Award za delo Ponočnjak ter nominacija za Gemini Awards za delo In A World Created By A Drunken God
  • 2010 – Nominacija za Governor General’s Award za delo Motorcycles and Sweetgrass, Ontario Premier's Award, Queen Elizabeth Diamond Jubilee Award in finalist za Forest of Reading White Pine Award

Bibliografija

Najpomembnejša in najnovejša dela:
  • Toronto At Dreamer's Rock – 1990
  • The Bootlegger Blues – 1991
  • Observations From a Blue-Eyed Ojibway – 1996
  • Only Drunks And Children Tell The Truth – 1998
  • The Baby Blues – 1999
  • 400 Kilometres – 1999
  • Further Avdentures Of A Blue-Eyed Ojibway – 1999
  • alterNatives – 2000
  • The Boy In The Treehouse – 2000
  • Furious Observations Of A Blue-Eyed Ojibway – 2002
  • The Buz'Gem Blues – 2002
  • Futile Observstions Of A Blue-Eyed Ojibway – 2004
  • Me Funny – 2006
  • In A World Created By A Drunken God – 2006
  • Ponočnjak (The Night Wanderer) – 2007
  • The Berlin Blues – 2007
  • Me Sexy – 2008
  • Motorcycles And Sweetgrass – 2010
  • News: Postcards From The Four Directions – 2010
  • Dead White Writer on the Floor (2011)
  • God and the Indian (2014)
Ponočnjak

Ponočnjak

Drew Hayden Taylor