Eric Robert Walters

Eric Robert Walters

(Avtor)

Kanadski pisatelj otroške literature Eric Robert Walters je bil najprej zaposlen kot socialni delavec, nato pa je postal učitelj. Ob prebiranju knjig svojim učencem se je želel preizkusiti še v pisanju za otroke. Uvedel je razrede kreativnega pisanja, kjer berejo in vrednotijo svoja in njegova dela.
Waltersov repertoar sestavljajo zgodbe o bistrih in obenem občutljivih mladostnikih in njihovem čutu pripadnosti, kar je posledica njegove zgodnje izgube staršev ter igranja in potikanja po ulicah. Prav tako kot on v svoji mladosti, se tudi njegovi liki spopadajo z različnimi težavami, izzivi ali dilemami. Običajno naletijo na določene priložnosti, ki jim lahko spremenijo življenje. Nekaj njegovih del je posvečenih tudi tematiki druge svetovne vojne ter predsodkom in razlikovanjem, ki spremljajo vojno obdobje. Poleg romanov za starejše najstnike je napisal tudi serijo knjig za mlajše košarkarske navijače. Osrednja tema je košarka, športni duh in timsko sodelovanje, posamezna zgodba pa vsebuje nekaj edinstvenih pustolovščin. Walters svoj realistični slog pripovedovanja bogati z živahnimi detajli na podlagi lastnega izkustva.
Za več informacij o avtorju in njegovih delih obiščite http://www.ericwalters.net/

Nagrade

  • 1997 – Silver Birch Award, Blue Heron Book Award Children's Choice Award za delo Stars ter CBC Choice Award za delo Trapped in Ice
  • 1998 – Silver Birch Award za delo Trapped in Ice
  • 1998 – CBC Choice Award za delo War of the Eagles in Diamonds the Rough ter Ruth Schwartz Award in Canadian Library Book of the Year Honor selection za delo War of the Eagles ter Canadian Library Association (CLA) Honour Book designation za delo The Hydrofoil Mystery
  • 2002 – CBC Choice Award za delo The Bully Boys ter Red Maple Award in Snow Willow Award za delo Rebound
  • 2003 – UNESCO Honor Selection designation za Caged Eagles, Arthur Ellis Award in Silver Birch Award za delo Camp X ter Torgi Award za delo Run
  • 2004 – Tiny Torgi Award
  • 2005 – Mississauga Arts Award
  • 2007 – Red Maple Award za delo 11. september … vse na tla pomeče in White Pine Award za delo Shattered
  • 2008 – National Outdoor Book Award za delo The Pole in Red Maple Award za delo Safe As Houses in Manitoba Young Readers Choice Award za delo 11. september … vse na tla pomeče
  • 2009 – Rocky Mountain Award za delo Safe As Houses
  • 2010 – President's Award for Exceptional Achievement
  • 2011 – Bryden Alumni Award
  • 2013 – Children's Africana Book Award - Best Book For Young Children za delo The Matatu
 

Bibliografija

Najpomembnejša dela in dela, ki so izšla po letu 2000:
  • Stand Your Ground – 1994
  • Stars – 1996
  • Trapped in Ice – 1997
  • War of the Eagles – 1998
  • Caged Eagles – 2000 
  • The Bully Boys – 2000
  • Northern Exposures – 2001
  • Rebound – 2001
  • Run – 2003 
  • Royal Ransom – 2003 
  • Overdrive – 2004 
  • I've Got an Idea – 2004 
  • Death by Exposure – 2004 
  • Grind – 2004 
  • Juice – 2005 
  • Elixir – 2005 
  • The True Story of Santa Claus – 2005 
  • Shattered – 2006 
  • Stuffed – 2006
  • Laggan Lard Butts – 2006
  • Boot Camp – 2007 
  • Bifocal – 2007 
  • House Party – 2007
  • Sketches – 2008 
  • When Elephants Fight – 2008 
  • Voyageur – 2008 
  • Splat! – 2008 
  • The Falls – 2008 
  • In a Flash – 2008 
  • Black And White – 2009 
  • The Field – 2009 
  • Special Edward – 2009 
  • Safe As Houses – 2009 
  • Wave – 2009 
  • Wounded – 2010 
  • Branded – 2010 
  • Home Team – 2010 
  • Between Heaven and Earth – 2012 
  • The Taming – 2012 
  • The Matatu – 2012 
  • Prince for a Princess – 2012 
  • Tagged – 2013
  • Power Play – 2013 
  • The Rule of Three – 2014 
  • Walking Home – 2014
Zbirke:
  • We All Fall Down: 11. september … vse na tla pomeče (We All Fall Down) – 2006, United We Stand – 2009
  • Tiger: Tiger by the Tail – 1999, Tiger in Trouble – 2001 , Tiger Town – 2002, Tiger Trap – 2007 
  • Eric Walters' Basketball Books: Three on Three – 2000, Full Court Press – 2003, Hoop Crazy! – 2001, Long Shot – 2002, Road Trip – 2002, Off Season – 2003, Underdog – 2004, Triple Threat – 2005 
  • Camp X: Camp X – 2002, Camp 30 – 2004, Fool's Gold – 2006, Shell Shocked – 2009, Trouble In Paradise – 2010 
  • Alexandria of Africa: Alexandria of Africa – 2008, Beverly Hills Maasai – 2010 
  • Catboy: Catboy – 2011, Just Deserts – 2011, Shaken – 2011, Ricky – 2011, End of Days – 2011, Fly Boy – 2011, Hunter – 2012