Jennifer Johnston

Jennifer Johnston

(Avtor)

Jennifer Johnston, ena vidnejših sodobnih irskih pisateljic, je bila rojena leta 1930 v Dublinu. Njena dela so zaradi univerzalnosti obravnavanih tem prevedena v številne svetovne jezike. Piše tudi dramska dela, za svoje romane pa je prejela številne nagrade. Po literarnem delu iz leta 1979 The Old Jest, ki govori o irski vojni za neodvisnost, je bil posnet film z naslovom The Dawning, v katerem igra Anthony Hopkins. Živi v Derryju in je članica literarnega združenja Aosdána in irske Cerkve, kar je tema njenih številnih romanov, predvsem slabljenje njenega vpliva na življenje ljudi v dvajsetem stoletju.
 

Nagrade

  • 1972 – Evening Standard Award za najboljši roman in Yorkshire Post Book Award za najboljše prvo izdano delo za delo The Captains And The Kings
  • 1977 – Finalistka Booker Prize For Fiction za delo Shadows On Our Skin
  • 1979 – Withbread Novel Award za delo The Old Jest
  • 1989 – Giles Cooper Award za delo O Ananias, Azarias And Misael
  • 1992 – Daily Express Best Book Of The Year Award za delo The Invisible Worm
  • 2010 – Finalistka za Irish Book of the Decade (Bord Gáis Energy Irish Book Awards) za delo Foolish Mortals
  • 2012 – Irish Book Awards (Lifetime Achievement Award)

Bibliografija

  • The Captains And The Kings – 1972
  • The Gates – 1973
  • How Many Miles To Babilon? – 1974
  • Shadows On Our Skin – 1977
  • The Old Jest – 1979
  • The Christmas Tree – 1981
  • The Railway Station Man – 1984
  • Fool's Sanctuary – 1987
  • The Invisible Worm – 1991
  • The Illusionist – 1995
  • Dve luni (Two Moons) – 1998
  • The Gingerbread Woman – 2000
  • This Is Not A Novel – 2002
  • Milost in resnica (Grace And Truth) – 2005
  • Foolish Mortals – 2007
  • Truth Or Fiction – 2009
  • Shadowstory – 2011 
  • A Sixpenny Song – 2013 
Gledališke igre:
  • The Nightingale And Not The Lark – 1981
  • Indian Summer – 1983
  • Andante Un Poco Mosso – 1983
  • The Porch – 1986
  • The Desert Lullaby – 1996

 


Milost in resnica

Milost in resnica

Jennifer Johnston

Dve luni

Dve luni

Jennifer Johnston