Kerry  Greenwood

Kerry Greenwood

(Avtor)

Kerry Greenwood je zelo uspešna in priznana avstralska avtorica številnih kriminalnih zgodb, iger, znanstvene fantastike in strokovne literature. Piše za odrasle in mladino. Rojena je bila leta 1954 v Melbournu, kjer živi še danes. Po različnih poklicih, ki jih je opravljala, je doštudirala angleški jezik in pravo. Kadar ne piše, dela kot odvetnica, predvsem v organizaciji, ki nudi brezplačno pravno pomoč. Najbolj znana je po kriminalnih in detektivskih romanih. Njene detektivske zgodbe za otroke Trizobo bodalo, Tavajoča ikona in Nevarnost – Ne vstopaj! so že izšle v slovenskem jeziku. Za svoje delo je prejela številne nagrade, knjige pa so bile prevedene v več tujih jezikov.
 


Nagrade

  • 1996 – Aurealis Award za delo The Broken Wheel
  • 2002 – Nagrada avstralskega Children's Book Councila za najboljšo avstralsko mladinsko knjigo za delo A Different Sort Of Real: The Diary Of Charlotte McKenzie, Melbourne 1918–1919 in Davitt Award za delo Trizobo bodalo
  • 2003 – Ned Kelly Award za življenjsko delo v zvrsti kriminalnega romana in nominacija za Davitt Award za deli The Wandering Icon in Murder in Montparnasse : A Phryne Fisher Mystery
  • 2005 – Finalistka za Ned Kelly Award za deli Heavenly Pleasures : A Corinna Chapman Novel in Queen of the Flowers : A Phryne Fisher Mystery
  • 2006 – Davitt Award za delo Zemeljski užitki in finalistka za New South Wales Premier's Literary Awards, Patricia Wrightson Prize za delo Journey to Eureka
  • 2007 – Davitt Award za delo Devil's Food
  • 2008 – Nominacija za Ned Kelly Award za delo Trick or Treat
  • 2013 - Sisters in Crime’s Inaugural Lifetime Achievement Award at its 13th Davitt Awards for Australian women’s crime writing in Davitt Award (Readers’ Choice) za delo Tamam Shud: The Somerton Man mystery

Bibliografija

Najpomembnejši romani:
  • Tavajoča ikona (The Wandering Icon) – 1992
  • The Childstone Cycle – 1994
  • Quest – 1996
  • The Broken Wheel – 1996
  • Whaleroad – 1996
  • Cave Rats – 1997
  • Feral – 1998
  • Trizobo bodalo (The Three-Pronged Dagger) – 2002
  • Nevarnost – Ne vstopaj! (Danger Do Not Enter) – 2003
  • The Long Walk – 2004
  • Journey To Eureka – 2005 
  • Out of the Black Land – 2010
  • Tamam Shud: The Somerton Man Mystery – 2012
  • Evan's Gallipoli – 2013
 
Zbirke:
  • Phryne Fisher: Cocaine Blues – 1989, Flying Too High – 1992, Murder On The Ballarat Train – 1992, Death At Victoria Dock – 1993, The Green Mill Murder – 1993, Blood And Circus –1994, Ruddy Gore – 1995, Urn Burial – 1995, Raisins And Almonds – 1997, Death Before Wicket: A Phryne Fisher Mystery – 1999, Murder In Montparnasse – 2002, The Castlemaine Murders – 2004, Queen Of The Flowers – 2004, Away With The Fairies – 2005, Death By Water – 2005, Murder In The Dark – 2006, A Question Of Death: An Illustrated Phryne Fisher Treasury – 2007, Murder On A Midsummer Night – 2008, Dead Man's Chest – 2010, Unnatural Habits – 2012, Murder and Mendelssohn – 2013, 
  • Delpic Women: Cassandra – 1995, Electra – 1996, Medea – 1997
  • Sinouts: The Bold And The Brave – 2000
  • Corinna Chapman: Zemeljski užitki (Earthly Delights) – 2004, Heavenly Pleasures – 2005, Devil's Food – 2006, Prevarane slasti (Trick Or Treat) – 2007, Forbidden Fruit – 2009, Cooking the Books – 2011 
  • Stormbringer: The Rat And The Raven – 2005, Lightning Nest – 2006, Ravens Rising – 2006





Zemeljski užitki

Zemeljski užitki

Kerry Greenwood

Prevarane slasti

Prevarane slasti

Kerry Greenwood