Leonard Cohen

Leonard Cohen

(Avtor)

Leonard Norman Cohen je ena najbolj spoštovanih osebnosti zgodovine glasbenega sveta. Ta mistični in nenavadni glasbenik je fasciniral tudi s svojim literarnim ustvarjanjem. Leta 1934 rojeni kanadski pevec z globokim, šarmantnim glasom, ki je bil njegov prepoznavni znak, je začel z glasbeno kariero šele po svojem 30. letu starosti – prej se je uveljavil kot odličen in priznan pesnik. V dolgih desetletjih kariere je večkrat prekinil z glasbenim delom in preprosto izginil z glasbenega prizorišča, čez nekaj let pa se spet pojavil z odličnim albumom. V celotni karieri jih je posnel vsega le dvanajst, a so vsi smatrani za mojstrovine. Napisal je tudi petnajst knjig. Večina njegovih del raziskuje verske tendence, spolnost in medosebne odnose.
 
Leta 2003 je postal družabnik Order of Canada, ki Kanadčanom podeljuje najvišja civilna častna priznanja, leta 2008 pa je postal še višji funkcionar National Order of Quebec. Avtor je preminil 7. novembra 2016 na svojem domu v Los Angelesu.

Nagrade

Knjižne nagrade
  • 1964 - Quebec Literary Competition Prize za delo The Favourite Game
  • 1968 - Governor Genral’s Award v kategoriji »angleška poezija in dramatika« za delo Selected Poems 1956–1968, ki jo je zavrnil
  • 1970 - Častno priznanje univerze Dalhousie v Halifaxu
  • 1985 - Canadian Author’s Associationa Literary Award za poezijo za delo Book of Mercy
  • 1992 - Častno priznanje univerze univerze McGill v Montrealu
  • 1993 - Governor General’s Award za življenjske dosežke
  • 2011 - Prince of Austrias Award
  • 2012 - Inaugural PEN Award for Song Lyrics of Literary Excellence
Glasbene nagrade
  • 1988 - Columbia Records Crystal Globe Award, ki jo podeljuje CBS, za glasbenike, ki prodajo več kot pet milijonov izvodov albumov v tujini
  • 1993 - Juno Award za najboljši moški vokal leta
  • 1994 - Juno Award za najboljšega pisca glasbenih besedil leta
  • 2001 - Nagroda Muzycna Fryderyk – poljska glasbena nagrada – za najboljši tuji album
  • 2002 - SNEP Award za prodanih več kot 100.000 kopij albuma Ten New Songs v Franciji
  • 2005 - Uvrstitev v Canadian Folk Music Walk of Fame
  • 2006 - Uvrstitev v Canadian Songwriters Hall of Fame
  • 2007 - Grammy za album leta
  • 2008 - Uvrstitev v Rock And Roll Hall of Fame 
  • 2010 - Grammy za življenjske dosežke
  • 2010 - Uvrstitev v Songwriters Hall of Fame
  • 2011 - Glenn Gould Prize
  • 2012 - Prix Denise-Pelletier
  • 2013 - Juno Award za izvajalca leta

 

Bibliografija

Knjižna dela
  • Let Us Compare Mythologies – 1956
  • The Spice-Box of Earth – 1961
  • Najljubša igra (The Favourite Game) – 1963
  • Flowers for Hitler – 1964
  • Lepi zgubljenci (Beautiful Losers) – 1966
  • Parasites of Heaven – 1966
  • Selected Poems 1956–1968 – 1968
  • The Energy of Slaves – 1972
  • Death of a Lady's Man – 1978
  • Knjiga milosti (Book of Mercy) – 1984
  • Stranger Music – 1993
  • Knjiga hrepenenja (Book of Longing) – 2006
  • The Lyrics of Leonard Cohen – 2009
  • Poems and Songs – 2011
  • Fifteen Poems (ebook) – 2012

Glasbena dela
  • Songs Of Leonard Cohen – 1967
  • Songs From A Room – 1969
  • Songs Of Love And Hate – 1970
  • New Skin For The Old Ceremony – 1974
  • Death Of A Ladies' Man – 1977
  • Recent Songs – 1979
  • Various Positions – 1984
  • I'm Your Man – 1988
  • The Future – 1992
  • Ten New Songs – 2001
  • Dear Heather – 2004
  • Old Ideas – 2012


Knjiga hrepenenja

Knjiga hrepenenja

Leonard Cohen