Lynley Dodd

Lynley Dodd

(Avtor, Ilustrator)

Lynley Dodd (1941) je najbolj znana in spoštovana novozelandska avtorica literature za otroke. Najprej je poučevala umetnost na Queen Margaret Collegeu, nato pa je začela ilustrirati besedila Eve Sutton in naposled pričela s pisanjem in ilustriranjem lastnih knjig. Njena dela vsebujejo zanimive živalske like in nepozabne ilustracije, prevajajo pa jih v mnogo svetovnih jezikov in prejemajo številne nagrade. Avtorica je za izjemno prodajo knjig o Hairyju Maclaryju (oz. kuštravem Slavetu) prejela  platinasti znak Premier New Zealand Bestseller, leta 2002 pa je bila za svoja dela o Hairyju in za prispevek k otroški literaturi odlikovana z Distinguished Companion of the New Zealand Order of Merit s strani države Nove Zelandije. V otroško literaturo se je tako zapisala kot duhovita ustvarjalka besedil in ilustracij. Z možem in burmansko mačko živi v Taurangi.

Nagrade

  • Choysa Bursary (1978) in New Zealand Book Award (1981) za ilustracije v knjigi Druscilla (Clarice England)
  • Najboljša slikanica leta (leta 1984 za delo Hairy Maclary's Bone, leta 1986 za delo Hairy Maclary Scattercat, leta 1988 za delo Hairy Maclary's Caterwaul Caper in leta 1992 za delo Hairy Maclary's Showbusiness)
  • Margaret Mahy Award (1999)
  • Children's Choice Award s strani New Zealand Post Book Awards za otroško in mladinsko literaturo (leta 2000 za delo Hairy Maclary And Zachary Quack in leta 2005 za delo The Outer Ark)
  • Gaelyn Gordon Award (2006) za delo The Nickle Nackle Tree
  • Nominacija za Astrid Lindgren Memorial Award (2007)
  • Distinguished Alumni Literary Award s strani univerze v Aucklandu (2009)
 

Bibliografija

Najpomembnejša dela
  • The Nickle Nackle Tree – 1976
  • Kuštravi Slave z Mlekarske pristave (Hairy Maclary From Donaldson's Dairy) – 1983
  • Hairy Maclary's Bone – 1984
  • Hairy Maclary Scattercat – 1985
  • Hairy Maclary's Caterwaul Caper – 1987
  • Hairy Maclary's Rumpus At The Vet – 1989
  • Slinky Malinki – 1990
  • Hairy Maclary's Showbusiness – 1991
  • Sinky Malinki Open The Door – 1993
  • Hairy Maclary SIT – 1997
  • Sinky Malinki Catflaps – 1998
  • Hairy Maclary And Zachary Quack – 1999
  • Scarface Claw – 2001
  • Schnitzel von Krumm, Dogs Never Climb Trees – 2002
  • The Other Ark – 2004
  • Zachary Quack Minimonster – 2005
  • Sinky Malinki's Christmas Cracker – 2006
  • Hairy Maclary's Hat Tricks – 2007
  • The Dudgeon Is Coming – 2008
  • Hairy Maclary – Shoo – 2009
  • The dudgeon is coming – 2009
  • Hairy Maclary Buggy Book – 2009
  • Magnet Fun with Hairy Maclary – 2010
  • Hairy Maclary and Friends – 2011
  • Slinky Malinki - Early Bird – 2012