Maša P. Žmitek

Maša P. Žmitek

(Avtor, Ilustrator)

Maša P. Žmitek (1985) je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Ilustracija, danes pa deluje kot samozaposlena ilustratorka, oblikovalka, kuratorka in producentka.

Leta 2018 je prevzela vodenje Galerije Vodnikove domačije Šiška, kjer je producirala in kurirala vrsto razstav, med njimi tudi pregledno razstavo znanstvene ilustracije v Sloveniji. V okviru galerije poleg rednega programa letno organizira sedaj že tradicionalni Decembrski sejem ilustracije, na katerem sodelujejo slovenski ilustratorji tako starejših kot tudi mlajših generacij. Kot izvršna asistentka umetniške direktorice dr. Ellen Frank je med letoma 2009 in 2015 delovala, poučevala in sodelovala pri umetniških projektih v okviru Ellen Frank Illumination Arts Foundation Inc., New York, ZDA.

Ilustrirala je več knjižnih projektov za domače in tuje založbe, kot ilustratorka pa je med drugim razstavljala na Slovenskem bienalu ilustracije in v mnogih slovenskih (Mestna hiša Ljubljana, Prirodoslovni muzej Slovenije, Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj itd.) ter tujih galerijah (Bienale ilustracije v Bratislavi, Zlatno pero Beograd, Guild Hall Museum of Art, Damon Dash Gallery in Osilas Gallery, ZDA, National Gallery of Armenia itd.).

Obiskuje Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (Zavod za sodobno umetnost, Scca-Ljubljana). Pod okriljem Galerije Vodnikove domačije pa trenutno vzpostavlja Center ilustracije. 

Nagrade

  • za magistrsko delo na področju znanstvene ilustracije je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado
  • prejemnica nagrade Silver Award (GRAPHIS, New York)
  • prejemnica priznanja za odlično slovensko oblikovanje Brumen

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam