Miroslav Košuta

(Avtor)

Miroslav Košuta se je rodil 11. marca 1936 v Križu pri Trstu. Maturiral je na tržaški višji gimnaziji s slovenskim učnim jezikom. Študij je nadaljeval na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je študiral primerjalno književnost in literarno teorijo ter leta 1962 diplomiral. Po diplomi se je zaposlil kot novinar in urednik na ljubljanskem radiu. Po skorajda petnajstih letih se je 1969 vrnil v Trst, kjer je bil najprej tri sezone dramaturg Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, nato je do leta 1978 pri Založništvu tržaškega tiska urejal mesečnik Dan. Vse do upokojitve je bil ravnatelj in umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Leta 2011 je prejel Prešernovo nagrado, leta 2015 pa so ga za življenjsko delo nagradili z Levstikovo nagrado.

Svoje prve pesmi je pisal za tržaški srednješolski učbenik Literarne vaje, kot študent pa je svoje pesmi objavljal v takratnih literarnih časopisih in revijah. Hkrati z lastnim ustvarjanjem je Košuta prevajal dela tujih pesnikov, predvsem italijanskih in španskih. Piše tudi poezijo za otroke, v katerih sta v središču igrivost in humor. V pesmih, ki so izredno zvočne, so zelo pogoste besedne igre. Velikokrat povezovanje besed, ki so zvočno učinkovite, privede besedilo v nesmisel. V pesmih se naslanja tudi na otroško ljudsko pesem oziroma nekatere njene oblike. Njegovi najpogostejši temi sta 'narobe svet' in živali; piše izštevanke, šaljivke, uspavanke, pastirske, rajalne in gibalne pesmi.

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam