Mojiceja Podgoršek

(Avtor)

Mojiceja Podgoršek, rojena leta 1964 v Ljubljani, je slovenska pisateljica, bibliotekarka in učiteljica. Diplomirala je na Fakulteti za družbene vede iz kulturologije, nato magistrirala na Filozofski fakulteti iz bibliotekarstva, informacijske znanosti in knjigarstva ter leta 2009 vpisala doktorski študij na Pedagoški fakulteti s področja raziskovanja ljudskih in umetnih pravljic. Nekaj časa je delala kot novinarka, sedaj pa je bibliotekarka in učiteljica na Osnovni šoli Jurija Vege v Moravčah.
Najraje piše kratke zgodbe, pravljice, basni in romane za najstnike, veliko pozornosti pa namenja zgodbam za otroke z motnjo branja (disleksijo). Svoja dela in strokovne članke tudi objavlja v revijah. V pripoved vedno vključi katero izmed vrednot, ki so za mlade še posebej pomembne, kot na primer: ustvarjalnost, znanje, spoštovanje (še posebej do drugačnosti), samozavest, poštenje in iskrenost, ljubezen do narave, živali in ljudi, prijateljstvo, delo, ohranjanje zdravja. Napisala je prvo slovensko slikanico, ki je povsem prilagojena otrokom z disleksijo, v nekaterih zgodbah za najmlajše pa na izviren način približa znamenite Slovence, kot so: Jurij Vega, Primož Trubar in France Prešeren. Veliko njenih knjig je tudi uvrščenih na seznam za bralno značko.

Nagrade

  • Nagrada Kalanovega sklada (2007–2009) za objavljene strokovne in znanstvene prispevke
  • 2008 - Nominacija za izvirno slovensko slikanico za delo Medo reši vsako zmedo

Bibliografija

Najpomembnejša in najnovejša dela:
  • Hinkovi skrivni zapisi – 2000
  • Potovanje v pravljično deželo – 2003
  • Nenavadno potovanje po svetu – 2004
  • ABCD uganke – 2005
  • O volku, ki je iskal pravljico – 2005
  • Kokoške in velikonočna jajca – 2006
  • O pametni goski – 2006
  • Polž v solati – 2006
  • Volk z rolerji – 2006
  • Marušin dnevnik – 2006
  • Ko se kokoška zaljubi v petelina – 2007
  • Medo reši vsako zmedo – 2007
  • Moja mamica – 2007
  • O pastirčku, ki je znal računati – 2007
  • Črviva zgodba – 2008
  • Najlepše darilo za rojstni dan – 2008
  • O dečku, ki se je bal vode – 2008
  • O mlinarju, ki je za knjigo mlin prodal – 2008
  • Žana gre prvič v šolo – 2008
  • O dečku, ki je pisal pesmi – 2009
  • O dveh račkah – 2009
  • O dečku z rumenim mačkom – 2009
  • O štirih prijateljih – 2009
  • Lep je – 2009 
  • O polžu, ki je kupoval novo hiško – 2009 
  • 5 živalskih – 2009 
  • Zgodba o gmajnicah – 2009 
  • Do jutri je še daleč – 2009 
  • Škratja šola – 2010 
  • Čarovnica Uršula – 2010 
  • Eko zmajček – 2010 
  • Formula 1 in policaj Mataj – 2010 
  • Tina in Tine – 2010 
  • Medvedek Maks – 2010 
  • O petelinu, ki je hotel znesti jajce – 2011 
  • Naj sneži! – 2011 
  • O lačni lisici – 2011 
  • Kaja zna računati – 2011 
  • Samo eno darilo – 2011
  • Eko kralj – 2011 
  • Mala poredna vila – 2011 
  • Kmet in trije peki – 2011
  • Zlato jabolko – 2012 
  • Recept za ljubezen – 2012 
  • Konj Miško pri zobozdravniku – 2012 
  • Ljubi - ne ljubi – 2012
  • Na zelenjavnem vrtičku – 2012 
  • Petelin Pepin – 2012 
  • Kako je nastala čokolada – 2012
  • Lisičja zgodba – 2012 
  • Kokoška Taja – 2013 
  • Tina and Tom – 2013 
  • Račka Bina in lisica – 2013 
  • Osel in petelin – 2013 
  • Tri pujske – 2013 
  • Krtek Škrtek najde nov dom – 2013 
  • Kokošja šola – 2014 
  • Kje rastejo bonboni – 2014 
  • Zgodba o volku – 2014 
  • Tri ptice – 2014 
  • Kot Napoleon – 2014 
  • Tačka in čuden dan – 2014 
  • Kvizigram : preizkušam svoje znanje – 2014 
  • Sovica Jokica spet joka – 2014 
  • Eko čarovniška šola – 2014 
  • Račka Bina, zajec in volk – 2014 
  • Volk in krokodil – 2014
Priročniki, strokovne in znanstvene monografije ter enciklopedije
  • O knjigi, knjižnici in še kaj – 2003
  • Imam problem, h komu naj grem – 2004
  • Jaz in moja knjiga – 2005
  • Berem, da osvojim svet – 2006
  • Ali veš? Zabavno preizkušanje znanja – 2008
  • Motivacija in uporaba storitev šolske knjižnice – 2009