Neža Maurer

Neža Maurer

(Avtor)

Neža Maurer, slovenska pesnica, pisateljica, novinarka, urednica in prevajalka, rojena leta 1930, je s svojim delom, zlasti poezijo, pustila neizbrisen pečat v slovenskem literarnem prostoru, v katerem je prisotna že več kot šestdeset let. Mednje spada prek dvajset pesniških zbirk za odrasle in ravno toliko za otroke, številne otroške pesmi (okrog 450) so doživele uglasbitev, prav tako pa piše tudi prozna dela za odrasle in otroke. Več kot osemdeset njenih otroških iger in oddaj je bilo predvajanih po radiu. Je prejemnica številnih nagrad, med njimi posebnega priznanja Zveze bralnih značk za temeljni prispevek k bralni kulturi slovenske mladine leta 1980 in 1985, nagrade Prešernovega sklada leta 1987, Groharjeve nagrade za življenjsko delo leta 1991, naziva Slovenka leta 2008 ter nagrade zlatnik poezije za življenjsko delo leta 2010.

Nagrade

  • 1959 – 1. Nagrada za literarno reportažo z delovnih akcij
  • 1961 – 1. Nagrada za otroško pesem leta - radio Beograd
  • 1964 - Vse tri nagrade za otroško pesem leta - radio Ljubljana
  • 1967 – Tomšičeva nagrada za novinarsko delo (potopis)
  • 1970 – Plaketa lista Radost (Zagreb)
  • 1975 – Plaketa lista Ciciban
  • 1980 – Zlata značka ZPM in posebno priznanje Zveze bralnih značk za temeljni prispevek k bralni kulturi slovenske mladine
  • 1985 – Srebrna plaketa za posebno prizadevanje pri razvoju novinarstva
  • 1985 - Zlata načka ZPM in posebno priznanje Zveze bralnih značk za temeljni prispevek k bralni kulturi slovenske mladine
  • 1987 - nominacija za Prešernovo nagrado in Nagrado Prešernovega sklada za knjigo Drevo spoznanja
  • 1989 – 1. nagrada Mladike (Trst) za poezijo
  • 1989 – Prešernova nagrada Gorenjske za literuro
  • 1991 – Groharjeva nagrada za življensko delo
  • 1991 – Priznanje Gibanja za kulturo miru in nenasilja
  • 1997 – Plaketa mesta Škofja Loka za celoten literarni opus
  • 1999 – Častna občanka rojstne občine Polzela
  • 2009 – Proglašena za slovenko leta 2008

Bibliografija

Dela za odrasle, ki so izšla po letu 2000:
  • Zbrana dela I.del – 2000
  • Igra za življenje – 2002
  • Zbrana dela II. del – 2003
  • Zmenek – 2004 
  • Raj – 2007 
  • Od mene k tebi – 2007 
  • Na tvojo kožo pišem svoje verze – 2008
  • Piramide upanja – 2010 
  • Sama sva na svetu – ti in jaz – 2010 
  • Litanije za mir – 2010 
  • Drevo spoznanja – 2012 
  • Vsi moji dnevi so sobote – 2013 
  • Ljubezenski triptih – 2014
Dela za mladino in otroke, ki so izšla po letu 2000:
  • Velik sončen dan – 2000 
  • Dica Prstančica – 2001 
  • Kdo se oglaša – 2003 
  • Zajčkova telovadba – 2004 
  • Pišem, berem A,B,C – 2005 
  • Ti si moje srce – 2008 
  • Veste, kdo je Čeri? – 2013