Paul Jennings

Paul Jennings

(Avtor)

Paul Jennings se je rodil leta 1943 v Angliji. Pri šestih letih so se z mamo, očetom in sestro Ruth vkrcali na ladjo in se preselili v Avstralijo. Želel si je postati učitelj in končal Frankston Teachers College, nato pa poučeval na Frankston State School, Kangaroo Flat State School, Turana Youth Training Centre in the Royal Children's Hospital State School v Mount Elizi. Odločil se je za nadaljne izobraževanje, diplomiral na Lincoln Institute in postal logoped ter poučeval in predaval učencem s posebnimi potrebami na Burwood State College. Leta 1979 se je preselil na Warrnambool Institute of Adult Education, kjer je predaval in poučeval jezik in literaturo.
Od leta 1989 pa se posvetil le pisanju knjig. Danes je najbolj priljubljen otroški pisatelj v Avstraliji, ki se lahko pohvali z največ prodanimi knjigami. Napisal je več kot sto zgodb, po svetu pa so prodali več kot šest milijonov njegovih knjig.
 
Neverjetna zgodba o uspehu Paula Jenningsa se je začela decembra 1985, ko je izšla zbirka zgodb Neresnično!. V nekaj mesecih je prišla na sezname najbolje prodajanih knjig in v šolsko torbo vsakega šolarja. Enako se je zgodilo z vsemi knjigami, ki so ji sledile. Jenningsove zgodbe – smešne, strašljive, poredne, včasih nagnusne, vedno odštekane in z nepričakovanim koncem – požirajo bralci vseh starosti. Nekatere od njih je priredil za televizijo. Tako je v Avstraliji in Veliki Britaniji nastala izredno priljubljena serija Zgode in nezgode Twistovih (Round the Twist), za katero je prejel številne nagrade. Ker so ga otroci v Avstraliji več kot štiridesetkrat izbrali za 'najljubšega pisatelja', ni čudno, da je bil leta 2004 imenovan za legendo KOALA (to je avstralska nagrada po izbiri otrok za delo Kako je Hedley sprejel izziv ...).
Za več informacij o avtorju in njegovih knjigah obiščite http://www.pauljennings.com/


Nagrade

  • Young Australians' Best Book Award (leta 1987 za delo Neresnično!, leta 1988 za delo Unbelievable!, leta 1989 za delo Uncanny!, leta 1989 za delo The Cabage Patch Fib, leta 1990 za delo The Paw Thing, leta 1991 za delo Round The Twist, leta 1992 za deli Quirky Tails in Unmentionable!, leta 1993 za delo Neznosno!, leta 1994 za deli Spooner or Later in Undone!, leta 1995 za deli Duck For Cover in Gizmo, leta 1996 za delo The Gizmo Again, leta 1998 za delo Wicked! in leta 2002 za delo Tongue Tied)
  • Canberra's Own Outstanding List Award (leta 1991 za delo Round The Twist, leta 1992 za delo The Cabage Patch Fib, leta 1993 za delo Neresnično!, leta 1995 za delo Gizmo, leta 1997 za delo The Paw Thing, leta 1998 za delo Wicked! in leta 2001 za delo The Paw Thing)
  • West Australian Young Readers' Book Award (leta 1989 za delo Neresnično!, leta 1991 za delo The Paw Thing, leta 1992 za delo Uncanny!, leta 1994 za delo Neznosno! in leta 1995 za delo Undone!)
  • Kids Own Australian Literature Award (leta 1990 za delo Neresnično!, leta 1992 za delo Unmentionable!, leta 1993 za delo Neznosno!, leta 1994 za delo Undone!, leta 1995 za delo Duck For Cover in leta 1996 za delo Uncovered!)
  • Kids Reading Oz Choice Award (leta 1990 za delo Uncanny!, leta 1992 za delo Neresnično!, leta 1993 in 1994 za delo Undone!, leta 1995 in 1999 za delo Gizmo, leta 1996 za delo Round The Twist ter 1997 in 1998 za delo Wicked!)
  • Books I Like Best Yearly Award (leta 1992 za delo Neresnično!, leta 1994 za delo Undone! In leta 1996 za delo Gizmo)
  • Gold Puffin Award (1992) za prodajo milijona knjig v Avstraliji
  • Angus & Robertson Bookworld Award (1993) za najbolj prodajanega avtorja knjig
  • Order Of Australia (1995) za pomemben prispevek k otroški literaturi
  • Book Industry Awards (1997), ki jih podeljuje Australian Publishers Association, za Vrni se, Gizmo!
  • Dymocks Children's Choice Awards (1998) za naslov najbolj priljubljenega avstralskega avtorja ter za deli Sink The Gizmo in Wicked!
  • Queensland Premiers Literary Award (1999) za delo Unseen!
  • Dromkeenova medalja (2000) za pomemben prispevek k otroški literaturi
  • Monash University Fellowship (2010)
  • Sakura Medal (2011)
 

Bibliografija

najpomembnejša in najnovejša dela in zbirke
  • Neresnično! (Unreal!) – 1985
  • Unbelievable! – 1986
  • Quirky Tails! – 1987
  • Uncanny! – 1988
  • Neznosno! (Unbearable!) – 1990
  • The Naked Ghost, Burp! And Blue Jam – 1991
  • Unmentionable! – 1991
  • Undone! – 1993
  • Uncovered! – 1995
  • Unseen! – 1998
  • Tongue Tied! – 2002
  • Kako je Hedley Hopkins sprejel izziv, oskrunil grob, spoznal novega prijatelja, ki ga morda sploh ni bilo, in medtem strašansko grešil, tako kot grešijo vsi, čeprav tega niti ni vedel (How Hedley Hopkins did a dare, robbed a grave, made a new friend who might not have really been there at all, and while he was at it committed a terrible sin which everyone was doing even though he didn't know it) – 2005
  • The Nest – 2009
  • Spookiest Stories – 2010 
  • Weirdest Stories – 2010
Najpomembnejše zbirke
  • The Cabbage Patch: The Cabbage Patch Fib – 1988, The Cabbage Patch War – 1996, The Cabbage Patch Pong – 2002, The Cabbage Patch Curse – 2004
  • Gizmo: Gizmo – 1994, The Gizmo Again – 1995, Vrni se, Gizmo! (Come back, Gizmo) – 1996, Sink Gizmo – 1997
  • Singenpoo: The Paw Thing – 1989, Singenpoo Strikes Again – 1998, Singenpoo Shoots Through – 1999, Singenpoo's Secret Weapon – 2001, The Many Adventures of Sigenpoo – 2009
  • Rascal: zadnje objavljene knjige: Rascal And The Bad Smell – 2010, Rascal Bumps His Head – 2011, Rascal's Big Day – 2011