Rachna Gilmore

Rachna Gilmore

(Avtor)

Rachna Gilmore je bila rojena leta 1953 v Indiji in je do štirinajstega leta živela v Bombaju, potem pa se je s starši preselila v Veliko Britanijo, v London. Knjige so ji bile vedno v užitek, tolažbo in navdih. Kljub temu si je prizadevala najti 'pravo' delo. Po diplomi iz biologije se je poročila, preselila v Kanado na otok Princa Edwarda, rodila dve hčeri, imela lastno lončarsko delavnico, ob tem pa tudi pisala. Šele pri tridesetih se je resnično posvetila pisanju. Večinoma se posveča stvarem, ki jo zanimajo, ali zadevam, o katerih se v svojih delih lahko sprašuje in jih raziskuje, nikoli pa ne ponudi nekega končnega odgovora, ampak to prepusti bralcu. Njena prva knjiga, My Mother Is Weird, je bila izdana leta 1988 in je v Kanadi še vedno zelo brana, leta 2012 pa ponovno natisnjena in zopet na voljo v knjigarnah. Napisala je dvanajst knjig za otroke in prejela pomembno kanadsko nagrado Governor General's Award. Njene knjige so bile nominirane in prejele tudi druge nagrade, prevedene so v mnoge tuje jezike. Piše tudi za odrasle, trenutno pa živi v Ottawi.
 
Za več informacij o pisateljici in njenih knjigah obiščite http://www.rachnagilmore.ca/index.html
 

Nagrade

  • 1988 – Tretja nagrada za Carl Sentner Short Story Award
  • 1989 – Druga nagrada za Carl Sentner Short Story Award
  • 1990 – Tretja nagrada za Carl Sentner Short Story Award
  • 1991 – Najboljša knjiga po mnenju Canadian Children's Book Centra za delo Aunt Fred Is A Witch
  • 1994 – Najboljša knjiga po mnenju Canadian Children's Book Centra za delo Lights For Gita
  • 1995 – Najboljša knjiga po mnenju Canadian Children's Book Centra za delo Prijateljica, kot je Zila
  • 1999 – Najboljša knjiga po mnenju Canadian Children's Book Centra za deli A Gift For Gita in Fangs And Me, ter Governor General's Literary Award za otroško literaturo za delo A Screaming Kind Of Day
  • 2000 – Najboljša knjiga po mnenju Canadian Children's Book Centra za delo A Screaming Kind Of Day in Gloucester Arts Award za izjemne umetniške dosežke
  • 2001 – Najboljša knjiga po mnenju Canadian Children's Book Centra za delo Mina's Spring Of Colors
  • 2002 - Jane Addams Children's Book Award – častna knjiga in najboljša knjiga po izboru Bank Street College Of Education in Cooperative Children's Book Centra na University Of Wisconsin-Madison za delo A Group Of One
  • 2006 – Najboljša knjiga po mnenju Canadian Children's Book Centra in National Chapter IODE Violet Downey Award za delo The Sower Of Tales
  • 2007 - Najboljša knjiga po mnenju Canadian Children's Book Centra za deli When-I-Was-A-Little-Girl in Grandpa's Clock
  • 2009 - Najboljša knjiga za otroke in najstnike s strani Canadian Children's Book Centre za delo Making Grizzle Grow
  • 2011 - Najboljša knjiga za otroke in najstnike s strani Canadian Children's Book Centre za delo That Boy Red
  • 2012 – Nominacija za Red Cedar Book Award in Honour Book, Canadian Library Association Book of the Year for Children Award za delo That Boy Red, ter najboljša knjiga za otroke in najstnike s strani Canadian Children's Book Centre in nominacija za Saskatchewan Young Readers’ Choice Shining Willow Award za delo The Flute
 

Bibliografija

  • My Mother Is Weird – 1988
  • When-I-Was-A-Little-Girl – 1989
  • Jane's Loud Mouth – 1990
  • Aunt Fred Is A Witch – 1991
  • Of Customs And Excise (delo za odrasle) – 1992
  • Lights For Gita – 1994
  • Prijateljica, kot je Zila (A Friend Like Zilla) – 1995
  • Roses For Gita – 1996
  • Wild Rilla – 1997
  • A Gift For Gita – 1998
  • A Screaming Kind Of Day – 1999
  • Fangs And Me – 1999
  • Ellen's Terrible TV Troubles – 1999
  • Mina's Spring Of Colors – 2000
  • A Group Of One – 2001
  • The Sower Of Tales – 2005
  • Grandpa's Clock – 2006
  • Making Grizzle Grow – 2007
  • The Trouble With Dilly – 2009
  • Catching Time – 2010
  • That Boy Red – 2011
  • The Flute – 2011