Saša Vegri

Saša Vegri

(Avtor)

Pesnica Saša Vegri se je rodila leta 1934 v Beogradu. Nižjo gimnazijo je končala v Celju, nato pa je obiskovala šolo za umetno obrt. Vmes se je za kratek čas zaposlila, leta 1956 pa se je vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, na oddelek za umetnostno zgodovino. Več let je bila svobodna književnica, od leta 1968 knjižničarka v Pionirski knjižnici v Ljubljani, bila pa je tudi članica Društva slovenskih pisateljev. S pritajenim humorjem in v zbranem, preprostem jeziku je upesnjevala vsakdanjo resničnost otroškega sveta in pri tem pogosto prestopala meje. Pisala je tudi poezijo za odrasle, čeprav je najbolj znana kot pesnica za mlade bralce. Njene pesmi so bile doslej prevedene v več kot dvanajst jezikov, sama pa je prevajala srbsko in hrvaško liriko. Pisala je tudi članke s področja mladinske književnosti in mladinskega knjižničarstva. Pesmi je objavljala v Cicibanu, Kurirčku, Pionirju, Najdihojci in Mladem rodu, leta 2006 pa z Jožico Medle ustvarila bibliofilsko zbirko grafik in pesmi. V zgodovino bralne značke se je zapisala kot prva, ki je naredila priporočilni seznam za mlade bralce. Umrla je 29. avgusta 2010 v Ljubljani, njene pesmi pa bodo vsekakor živele še naprej.
 
 

Nagrade

  • 1980 – Levstikova nagrada za pesniško zbirko Mama pravi, da v očkovi glavi
  • 1987 – Trubarjeva plaketa za širjenje kulture 

Bibliografija

  • Mesečni konj – 1958
  • Naplavljeni plen – 1961
  • Zajtrkujem v urejenem naročju 1967
  • Jure kvak kvak – 1975
  • Ofelija in trojni aksel – 1977
  • Mama pravi, da v očkovi glavi – 1978
  • Konstelacije – 1980
  • To niso pesmi za otroke ali kako se dela otroke – 1983
  • Kaj se zgodi, če kdo ne spi – 1991
  • Tebi v tišino – 2001
  • Onkraj sveta – 2005
  • Naročje kamenčkov – 2009
  • Danes Nina riše – 2011