Naročje kamenčkov
Print Facebook Saša Vegri

Naročje kamenčkov

18,95 EUR (mehka vezava)
Pošlji povpraševanje
Poštnina je brezplačna

Barviti kamenčki se lesketajo v izboru pesmi antologije uveljavljene ustvarjalke Saše Vegri. Pesmi je izbral dr. Igor Saksida, ki je napisal tudi spremno besedo z naslovom Kamenčki v naročju besed in podob. Petinsedemdeset pesmi je razdeljenih na pet ciklov. Prvi je namenjen mlajšim otrokom in vsem, ki radi pokukajo v otroški svet, sledijo pesmi za mladino, zadnja dva cikla pa vključujeta pesmi za odrasle. V antologiji so zbrane igrive, zabavne pesmi, ki spodbujajo našo domišljijo, najdemo pa tudi take, ki pripovedujejo o stiskah, samoti, bolečini, strahu. Nekatere razrešujemo kot uganko ali kriminalko, druge nas očarajo z nabojem čustev. Vse so srečne – tudi tiste najbolj resne se bralcu posmejejo ali vsaj nasmehnejo. Prijetno poetično potovanje obogatijo še izvirne ilustracije Damijana Stepančiča, ki je iz kamenčkov sestavil mozaik.

- Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.
- Posebna nagrada Zlata hruška 2010 za najboljše slovensko mladinsko delo

 

Ilustrator: Damijan Stepančič
Kategorije: Poezija
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Poezija
 
Vezava: mehka vezava
Obseg: 132 strani
Dimenzije: 150 mm x 230 mm x 18 mm
ISBN 10: 978961272001
Datum izdaje: december 2009

Recenzije

Saša Vegri: Naročje kamenčkov

Saša Vegri: NAROČJE KAMENČKOV (ilustracije Damijan Stepančič), 15.03.2011

Iz obrazložitve nagrade za najboljše slovensko izvirno mladinsko delo leta 2009, ki jo podeljuje Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in jo je prejela knjiga Naročje kamenčkov:

 'Pesnica Saša Vegri je izdala po številu malo zbirk. Sledile so si v skoraj enakomernih periodah in vsakokrat odstrle nov košček pokrajine, v kateri živimo kot otroci, kot odrasli ali kot starši. Predvsem v zbirkah za odrasle pesnica z neustavljivo strastjo govori o svobodi duha in z osupljivo odkritosrčnostjo o materinstvu in starševstvu. V zbirkah za otroke pa se spontano odziva na otrokov vsakdan, ga povzdigne v izvirno izpoved, obenem pa skupaj z otrokom pozorno premisli o dejanskem svetu, ki otroka obdaja. Izdati antologijo, ki bo zvesta pesničini materinski in bivanjski občutljivosti ter obenem k zbirki zbrati vse njene bralce v eno družino, ni bila lahka naloga.

Iz vseh njenih zbirk, odraslih in otroških, so v založbi nabrali petinsedemdeset kamenčkov, njenih pesmi, in jih razporedili v pet življenjskih epizod, z njimi pa vzpostavili svojski in živ dialog med svetom otroka in odraslega ter svetom matere in žene. Oba oblikovalca zbirke, tako dr. Igor Saksida, urednik in pisec obsežne spremne besede, kot ilustrator Damijan Stepančič s svojimi za igro vedno razpoloženimi likovnimi domislicami, sta se častno poklonila pesniškemu geniju Saše Vegri z iskrenim navdušenjem ob naročju, ki nas vse zbira v veliko družino in ki predvsem varuje tisti redek in dragocen kamenček, imenovan odgovornost za svet, ki ga ustvarjamo. Založba Miš je s to pogumno nekonvencionalno izdajo, namenjeno otrokom in odraslim, prispevala dragocen kamenček v mozaik slovenske poetike in svobodomiselne kulture.'

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam