Tatjana Pregl Kobe

Tatjana Pregl Kobe

(Avtor)

Tatjana Pregl Kobe je leta 1946 v Mariboru rojena slovenska pisateljica. Diplomirala je iz umetnostne zgodovine in nato študirala še primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je članica Društva slovenskih pisateljev, Društva umetnostnih zgodovinarjev Slovenije, Društva likovnih kritikov Slovenije in slovenske sekcije Mednarodne zveze likovnih kritikov (AICA) ter direktorica založbe Edina. Je nekdanja žena mladinskega pisatelja Slavka Pregla, s katerim ima hčer Sanjo, ki je ekonomistka in pisateljica, in sina Arjana, ki dela kot slikar in ilustrator.
Tatjana Pregl Kobe je izdala že veliko knjig, med njimi so dela s področja umetnostne zgodovine in likovne kritike, pesniške zbirke ter knjige za otroke in mladino. Njene slikanice in knjige za otroke so med najbolj priljubljenimi, objavljene so bile v različnih revijah za otroke (Ciciban, Kekec, Otroci, Otrok in družina, Trobentica) in prevedene v več tujih jezikov. Poleg tega piše tudi eseje o likovnih ustvarjalcih, še posebej se ukvarja s knjižno ilustracijo, ter objavlja članke in kritike v rubriki Galerija v časopisu Slovenske novice. Prvo samostojno razstavo je pripravila septembra 1979. Do leta 2011 jih je bilo preko 500. Te razstave so tudi študijski material za zbirko knjig Likovne impresije. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Nagrade

  • 2006 – Nagrada na Mednarodnem natečaju za poezijo mesta Salò za knjigo Semi maturi / Zrela semena 
  • 2007 – Nagrada Občine Kanal ob Soči za več kot 25-letno strokovno sodelovanje z galerijo Rika Debenjaka 
  • 2009 – Nagrada na Mednarodnem natečaju za poezijo mesta Salò za knjigo Porcelanaste sanje / Los sueños de porcelana, nagrada predsednika žirije za zbirko pesmi Ki boš spremenil podobo sveta / Che cambierai l'immagine del mondo mesta Neapelj in nagrada na mednarodnem natečaju Premio europeo di arti letterarie Via Francigena za knjigo Nisi in si / You are not and you are
  • 2010 – Priznanje Knjiga meseca za slikanico Vila Lila in Gaj, papirnati zmaj na spletni strani Župca
  • 2011 - Priznanje Knjiga meseca za ilustrirano knjigo Hlačke za oblačke na spletni strani Župca in prva nagrada za najlepšo ekološko slikanico - NES za slikanico Vila Lila in Gaj, papirnati zmaj

Bibliografija

Najpomembnejša dela
Poezija za odrasle
  • Nemira polno jabolko – 1986
  • Boginja mojih sanj – 1989
  • Lahko se odmislim – 1993
  • Nekje potem daleč – 1995
  • V kiklopinem očesu – 1997
  • Violina – 2000
  • Zrela semena – 2001
  • Arabeska – 2006
  • Porcelanaste sanje – 2007
  • Škrlatne čipke – 2008
  • Nisi in si – 2009
  • Slika v sliki – 2011
  • Žamet – 2012
Poezija za otroke
  • Abecedna igra – 1978
  • Če bi srečal krokodila – 1981
  • Packarija – 1982
  • Če bi srečal staro mamo – 1994
  • Sinko Potepinko – 2004
  • Ko bom velik – 2005
  • Punčka sanja – 2006
  • Mišja abeceda – 2007
  • Kam pa kam? – 2008
  • Joj, kaj takega! – 2009
  • Hudomušnice – 2009
  • Navihanke – 2009
  • Fant od fare – 2009 
  • Hlačke za oblačke – 2010 
  • Nagajivke – 2011 
  • Kdo gre spat brez copat – 2011 
  • Kdaj bo novo leto staro – 2011 
  • S kom gre očka naokrog – 2011 
  • Šaljivke – 2012 
  • Lunini žarki – 2012
Knjige za otroke in mladino
  • Mladost za zidovi – 1974
  • Skozi trnje do svobode – 1977
  • Kdo bo popravil Luno? – 2007
  • Čisto prava mamica – 2008
  • Ko bi bilo vedno tako – 2008
  • Prstki se lahko zmotijo – 2008
  • Najlepši sneženi mož – 2008
  • Čajanka za psa, mačka in papagaja – 2009
  • Super taborjenje – 2009
  • O princeski, ki je ni bilo – 2009
  • Vila Lila in Gaj, papirnati zmaj – 2010
  • Cunjasta dvojčka : majhen roman za majhne otroke – 2012 
  • Dva dedka – 2012 
  • Moja, moja babica – 2013 
  • Mož iz snega – 2014
Druga dela
  • Slovenska knjižna ilustracija – 1979
  • Upodobljene besede – 1988
  • Podobe podzemlja – 1999
  • Likovne impresije I., II., III. – 2000, 2003, 2007
  • Poetika – 2008
  • Berljivo – 2010