Tim Winton

Tim Winton

(Avtor)

Ko srečaš Tima Wintona, enega najbolj znanih sodobnih avstralskih prozaistov, njegova skromnost in nekakšna odmaknjenost, redkobesednost, ne da slutiti epične liričnosti in veličine njegovih romanov, ki postavljajo spomenik Zahodni Avstraliji. Rojen leta 1960 v delavski družini v Scarboroughu v Zahodni Avstraliji, se je za pisateljsko pot odločil že zelo zgodaj, saj je prvi roman, An Open Swimmer, izdal pri dvaindvajsetih. Pisal je veliko, vsako leto je izdal en roman, saj je s pisanjem preživljal družino s tremi otroki. Piše tudi za mlade, med njegovimi deli za odrasle so bolj znana The Riders (Jezdeci), Hiša na ulici oblakov (Cloudstreet) in Dirt Music. Navdih jemlje iz narave in pestre avstralske pokrajine. Za skoraj vsa dela je dobil najvidnejša avstralska literarna priznanja, dvakrat je bil tudi nominiran za nagrado Booker. Tim Winton je tudi mecen nagrade za mlade pisatelje (Tim Winton Award For Young Writers), ki jo sponzorira mesto Subiaco, poleg tega pa aktivno sodeluje z raznimi organizacijami in društvi za varstvo narave (Australian Marine Conservation Society, Stop The Toad Foundation, Australian Wildlife Conservancy itd.).

Nagrade

  • 1981 – Australian Vogel National Literary Award za delo An Open Swimmer
  • 1984 – Miles Franklin Award za delo Shallows
  • 1985 – Western Australian Council Literary Award za delo Scission
  • 1990 – Western Australian Premier's Book Award za deli Lockie Leonard in Human Torpedo 
  • 1991 – NBC Banjo Award, Miles Franklin Award in West Australian Fiction Award za delo Hiša na Ulici oblakov
  • 1992 – Deo Gloria Award za delo Hiša na Ulici oblakov
  • 1993 – Wilderness Society Environment Award in nagrada za najboljšo knjigo za mladino po mnenju American Library za deli Lockie Leonard in Human Torpedo 
  • 1995 – Nominacija za Booker Prize in Commonwealth Writers Prize za delo Jezdeci
  • 1998 – Bolinda Audio Book Award in Wilderness Society Environment Award za delo Blueback
  • 1999 – WAYRBA Hoffman Award za delo Blueback
  • 2001 – Good Reading Award in Western Australian Premier's Book Award za delo Dirt Music
  • 2002 – New South Wales Premier's Literary Award, Miles Franklin Award in knjiga leta po mnenju Australian Booksellers Association za delo Dirt Music 
  • 2003 – Australian Society Of Authors Medal
  • 2004 – Colin Roderick Award za delo The Turning
  • 2005 – Queensland Premier's Literary Award, Commonwealth Writers Prize in New South Wales Premier's Literary Award za delo The Turning
  • 2008 – Age Book Of The Year za delo Vdih
  • 2009 – Miles Franklin Award za delo Vdih
  • 2014 – finalist za Miles Franklin Literary Award za delo Eyrie 

Bibliografija

Romani:
  • An Open Swimmer – 1982
  • Shallows – 1984
  • That Eye, The Sky – 1986
  • In The Winter Dark – 1988
  • Hiša na Ulici oblakov (Cloudstreet) – 1991
  • Jezdeci (The Riders) – 1994
  • Blueback – 1997
  • Dirt Music – 2001
  • Small Mercies – 2006
  • Vdih (Breath) – 2008
  • Eyrie – 2013
Knjige za otroke:
  • Jesse – 1988
  • Lockie Leonard, Human Torpedo – 1990
  • The Bugalugs Bum Thief – 1991
  • Lockie Leonard, Scumbuster – 1993
  • Lockie Leonard, Legend – 1997
  • The Deep – 1998
Zbirke kratkih zgodb:
  • Scission – 1985
  • Minimum Of Two – 1987
  • A Blow, A Kiss
  • The Turning – 2005
  • Small Mercies – 2006
Dramska dela:
  • Rising Water – 2011 
  • Signs of Life – 2012 
  • Shrine – 2013 
Vdih

Vdih

Tim Winton