Witi Ihimaera

Witi Ihimaera

(Avtor)

Witi Ihimaera (1944) je novozelandski pisatelj, ki je kot prvi Maor izdal roman in zbirko kratkih zgodb. Najprej je bil poštar, nato pa se je zaposlil kot diplomat na ministrstvu za zunanje zadeve in tako je nekaj časa služboval v Canberri, New Yorku in Washingtonu. Med delom je opravil magisterij in se leta 1990 zaposlil kot visokošolski učitelj na aucklandski univerzi, pri tem pa prejemal številna priznanja za svoje delo. Leta 2004 je postal imeniten član New Zealand Order Of Merit za zasluge v literaturi, leta 2010 pa se je upokojil.
 
Ihimaera je začel s pisateljevanjem dokaj zgodaj, večinoma piše kratke zgodbe ali romane, pogosta tematika njegovih del pa je opisovanje maorske kulture v Novi Zelandiji in težav, povezanih s sodobno maorsko družbo. Njegov najbolj znan roman je Legenda o jezdecu kitov, po katerem je bil posnet tudi film. Sicer pa je bil tudi direktor Learning Media, scenarist in libretist (leta 2005 je napisal svoj prvi balet).
Ima dve hčeri ter tri vnuke, zaradi katerih se je Ihimaera preselil iz Aucklanda v Wellington.

Nagrade

  • 1974 – Wattie Award za delo Tangi
  • 1975 – Burns Fellowship na univerzi v Itagu
  • 1982 – Writing Fellowship na univerzi v Victorii
  • 1983 – Katherine Mansfield Memorial Fellow
  • 1986 – Wattie Award za delo The Matriarch
  • Častni doktorat za literaturo na univerzi v Victorii
  • 2002 – New Zealand Book Council International Writers' Programme
  • 2005 – Kiriyama Prize Notable Books in uvrstitev med izjemna dela pacifiško-azijskega področja za delo Ponesite me domov
  • 2006 – Storylines Notable Books List za najboljšo knjigo za delo Legenda o jezdecu kitov
  • 2009 – Arts Foundation Laureate in Creative New Zealand Te Waka Toi Awards

Bibliografija

najpomembnejša in najnovejša dela:
  • Pounamu Ponamu – 1970 
  • Tangi – 1973
  • Družina (Whanau) – 1974
  • The Matriarch – 1986
  • Legenda o jezdecu kitov (The Whale Rider) – 1987
  • Bulibasha: King of the Gypsies – 1994 
  • Nights in the Gardens of Spain – 1995 
  • The Dream Swimmer –1997
  • Woman Far Walking – 2000
  • The Unckle's Story – 2000
  • The Littke Kowhai Tree – 2002
  • Sky Dancer – 2004
  • Ponesite me domov (Whanau II) – 2004
  • The Rope Of Man – 2005
  • Band Of Angels – 2005
  • The Amazing Adventures Of Razza The Rat – 2006
  • Ask The Posts Of The House – 2007
  • The Trowenna Sea – 2009
  • The Parihaka Woman – 2011 
  • The Thrill of Falling – 2012 
  • I've Been Thinking About You, Sister – 2013 
  • White Lies – 2013  
Ponesite me domov

Ponesite me domov

Witi Ihimaera